Cu ocazia Zilei de luptă împotriva cancerului, marcată la nivel mondial pe data de 4 februarie, comunitatea OSC-DespreCancer și Asociația OncoPacienților PHOENIX au organizat, pe 2 februarie, un webinar dedicat Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), din perspectiva pacienților oncologici. Întâlnirea a fost parte a programului 4FebCancer, inițiat de Asociația OncoPacienților PHOENIX și aflat la a 4-a ediție.

Întâlnirea a avut ca invitați reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, medici oncologi, dar și medici din alte specialități, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți oncologici. Au luat cuvântul Conf. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Senator Nicoleta Pauliuc, Conf. Univ. Dr. Michael Schenker, Președinte al Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății, Dr. Bogdan Tănase, Managerul Institutului Oncologic București, Oana Dumitrașcu, Nutriționist dietetician, Ioana Cristea, Președinte Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX și Asistent Farmacist Mirela Popescu.

Conf. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, a afirmat în cadrul webinarului că Planul Național de Combatere a Cancerului reprezintă un punct de cotitură pentru efortul depus în vederea reducerii poverii cancerului: „Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat în urmă cu două săptămâni la Palatul Cotroceni, în prezența Excelenței Sale Președintele României care, de altfel, și-a exprimat și angajamentul de a urmări îndeaproape implementarea setului de acțiuni, pentru că nu este suficient să ai un plan pe hârtie, important este ca toate aceste obiective să se transpună în acțiuni.”

Importanța Planului Național de Combatere a Cancerului se relevă prin obiectivele realiste și măsurabile, prin traseul standardizat pe care îl urmează pacientul de la primele semne de boală la diagnostic și ulterior, tratament. De asemenea, abordarea pacientului și a familiei afectate pentru a crește calitatea vieții post traumă și oferirea îngrijirii paliative reprezintă un alt aspect esențial abordat.

Aceasta a subliniat și câteva acțiuni, iar printre cele mai importante regăsim: actualizarea protocoalelor de screening și adaptarea la ghidurile europene de practică medicală, de constituire a Comisiei Oncologice Interdisciplinare, de operaționalizare a unui Registru Național al Bolnavilor cu Cancer, de asigurare a standardului terapeutic pentru toți pacienții oncologici indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau de statutul de asigurat, accesul transparent și rapid la tratamente inovative și crearea unui fond de inovație în sănătate, creșterea accesului la serviciile de îngrijiri paleative, precum și oferirea unui suport psiho-oncologic și onconutriție.

De asemenea, Conf. Dr. Diana Păun apreciază beneficiile planului atât pentru prezent cât și viitor prin prisma generațiilor următoare care vor putea fi ferite de amenințarea unei boli a cărei mortalitate poate fi influențată și a cărei evoluție poate fi controlată.

Comunitatea OSC-DespreCancer este administrată de Oameni și CompaniiOameni și Companii-OSC  oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități de afaceri sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea  aici. O listă de comunități, aici.

Asociația OncoPacienților “PHOENIX” a fost înființată în 2013 și este o organizație nonguvernamentală ce reprezintă pacienți cu toate tipurile de cancer din toată țara și oferă sprijin în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora, dar și a familiilor lor. Misiunea PHOENIX este să ajute pacienții să treacă mai ușor peste boală și peste suferința cauzată de aceasta atât la nivel fizic, cât și psihic.