Conf. univ. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog în cadrul Institutului Clinic Fundeni, supraspecializat în transplant medular, a preluat la mijlocul lunii august funcția de manager al acestei unități medicale. Din această postură, Dr. Alina Tănase a detaliat într-un interviu pentru portalul MedicalManager.ro unele dintre principalele obiective pe care și le propune și care sunt marile provocări la conducerea Institutului Clinic Fundeni.

Într-o astfel de instituție medicală multidisciplinară, principalul obiectiv nu poate fi altul decât salvarea vieții pacienților într-un orizont de timp ce poate fi decriptat, de cele mai multe ori, doar în lupta cu secundele. Statistic, în fiecare an, Institutul Clinic Fundeni înregistrează peste 55.000 de pacienți în regim de spitalizare continuă, 80.000 în regim de spitalizare pentru o singură zi, în timp ce camerele de gardă cuantifică pe parcursul aceluiași interval de timp, peste 100.000 de consultații. Nu mai poate fi considerată o noutate patologia extrem de grea pe care o întâlnim la Institutul Fundeni, iar pentru tratarea miilor de cazuri, raportându-ne atât la salvarea vieții pacienților, cât și la îmbunătățirea substanțială a calității vieții acestora, cea mai mare investiție de altfel, una continuă, este cea reprezentată de capitalul uman. Din acest punct de vedere, în 2019, an în care Institutul Clinic Fundeni aniversează șase decenii de activitate, ne putem mândri că aici își desfășoară activitatea unii dintre cei mai buni specialiști din țară și chiar din străinătate”, declară dr. Alina Tănase.

Ea subliniază că, pentru a perfecționa calitatea actului medical, este în permanență nevoie de investiții operaționale (echipamente și tehnologie moderne etc), dar și în ceea ce înseamnă plaja extinsă a cercetării științifice medicale, care astăzi, la Fundeni poate fi considerată superpozabilă marilor centre de cercetare ale lumii. Într-un ansamblu investițional predictibil este ideal ca bugetul să fie nelimitat, dar mult mai importantă este prioritizarea investițiilor”.

În ultimul deceniu, la Fundeni, o scurtă radiografie analitică a unei investiții de aproximativ 60 de milioane de lei a fost atribuită reparațiilor capitale și modernizărilor în arii precum Centrul de Chirurgie Urologică și Transplant Renal, Sala de Așteptare Pacienți, Camera de Primiri Urgențe sau Secțiile de Neurologie. Acestor investiții li se adaugă cele 129 de milioane de lei , în dotări cu aparatură medicală, dar și alte 43 de milioane de lei care au contribuit la dezvoltarea Centrului de Excelenta in Medicina Transplațională (Cercetare Științifică Medicală).

Este extrem de important ca toate aceste investiții, unele finalizate, altele aflate în plin proces de implementare, să fie atent monitorizate și eficientizate printr-un efort susținut al întregii comunități din cadrul Institutului nostru. Cu siguranță că avem în vedere dezvoltarea unor noi proiecte, dar despre care vom face cu siguranță referire la momentul oportun, spune managerul IC Fundeni.

Deoarece deviza Institutului Clinic Fundeni este “Iubește Viața”, dr. Alina Tănase crede, cu deplină convingere, că pentru întregul colectivul medical pe care îl conduce, cea mai mare provocare rămâne salvarea vieții pacienților.

Din perspectiva îmbunătățirii calității vieții pacienților, cred că accentuarea ideii de prevenție în rândul populației ar putea fi una dintre primele soluții eficiente la nivel global și cu siguranță am asista la o scădere radicală a numărului de îmbolnăviri. Adresabilitatea periodică la medic  conduce cu siguranță la evitarea apariției unor boli care, din păcate, de cele mai multe ori se dovedesc a fi grave. Să nu uităm că sănătatea trebuie să rămână prioritatea noastră!“, susține Alina Tănase.

În ceea ce privește domeniul transplantului de grefe umane, dr. Alina Tănase susține că aceasta este o ramură medical care a făcut progrese majore în România. Dacă luăm în parte fiecare tip de transplant realizat la IC Fundeni rezultatele înregistrate până astăzi reprezintă cu siguranță girul valorii și al probității profesionale desăvârșite. În ceea ce privește transplantul renal, statistica arată peste 1.950 de intervenții efectuate (1997-2019), transplantul hepatic, peste 1000 de intervenții (2000-2019), iar în ceea ce privește transplantul medular, procedeu demarat în anul 2001, numărul intervențiilor a depășit cota 1.400. Cred că o mai bună comunicare și informare a populației din perspectiva donării de grefe umane, ar conduce la o înțelegere mai exactă a faptului că, și în momentele tragice, pe care, din nefericire , viața ni le rezervă uneori, putem salva o viață, chiar vieți, prin înclinarea liberului arbitru către un gest umanitar plin de credință”, conchide managerul Institutului Clinic Fundeni.

Alina Daniela Tănase a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova în anul 1994. Ulterior a urmat specializări în domeniul hematologiei și respectiv al transplantului medular. Din anul 2010 este coordonatorul Programului Național de Transplant Medular, iar din 2017 este Președintele Societății Române de Transplant Medular. Începând din anul 2000 lucrează în cadrul Institului Clinic Fundeni, al cărui Director Medical a fost între 2011 și 2016. Din noiembrie 2016 este șefa secției de Transplant Medular a Institutului. Din 2017 este președintele Comisiei de Hematologie din cadrul Ministerului Sănătății. În luna august 2019 a fost numită manager al Institului Clinic Fundeni.