materniatate iasi.jpgReprezentantul Consiliului Judeţean Iaşi în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” a fost singurul care a votat pentru eliberarea din funcţie a managerului, dr. Emil Anton, şi a directorul medical, dr. Răzvan Socolov.

Membrii Consiliului de Administraţie de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” s-au întrunit vineri pentru a decide soarta conducerii spitalului, după ce Ministerul Sănătăţii a cerut, în raportul întocmit, eliberarea din funcţie a managerului, dr. Emil Anton, şi a directorului medical, dr. Răzvan Socolov. Consiliul de Administraţie, care este singurul care poate lua o astfel de decizie, este format din opt membri, din care însă doar şase au drept de vot, doi având statut de „invitaţi”.
Membrii cu drept de vot sunt un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică, un reprezentant al preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, un reprezentant din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie, un reprezentant al Colegiului Medicilor din Iaşi şi 2 reprezentanţi ai plenului Consiliului Judeţean Iaşi Iaşi.

În Consiliul de Administraţie, reprezentantul preşedintelui Consiliului Judeţean a primit un mandat ferm pentru a propune şi a vota eliberarea din funcţie a managerului şi directorului medical de la Maternitatea „Elena Doamna”. Din cele cinci voturi exprimate, trei au fost împotriva demiterii conducerii spitalului, o persoană s-a abţinut, singurul vot pentru demitere fiind cel al reprezentantului Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi. „Reprezentantul meu în Consiliul de Administraţie al Maternităţii ‘Elena Doamna’ a fost singurul care a votat, în urma mandatului pe care i l-am transmis, pentru demiterea conducerii de la maternitate. Începând din acest moment, întreaga responsabilitate trebuie şi va fi asumată de cei 4 membri ai Consiliului de Administraţie care au votat împotriva demiterii, conducerea executivă a Consiliului Judeţean Iaşi nemaiavând niciun instrument legal pentru a interveni în vreun fel. Observ, cu tristeţe, că sunt singurul care doreşte ca adevărul să iasă la suprafaţă în privinţa evenimentelor tragice de la Maternitatea Elena Doamna”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Votul vine după ce în cursul săptămânii trecute reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au solicitat, printre altele, schimbarea conducerii unităţii medicale, măsură contestată de angajaţii unităţii medicale prin acţiuni de protest, ultima fiind în cursul dimineţii zilei de vineri.

O femeie în vârstă de 28 de ani şi soţul acesteia au acuzat de malpraxis personalul medical de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna”, după ce li s-a spus că nou născutul lor a murit la naştere iar necropsia a arătat că era mort de mai bine de 24 de ore înainte de naştere.
Potrivit declaraţiilor făcute de Constantin Ciobanu, pe 8 septembrie, soţia acestuia, gravidă la termen, a fost consultată la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna”, părinţii fiind asiguraţi de personalul medical că fătul este bine şi nu vor fi probleme la naştere. Bărbatul susţine că a revenit după câteva ore, când a aflat că soţia sa ar trebui să nască, dar că în spital nu era niciun doctor. Conform acestuia, deşi a fost internată în spital pe 8 septembrie, femeia a fost dusă în sala de naşteri abia a doua zi dimineaţă, în jurul orei 6,50, la insistenţele unui medic anestezist. După 40 de minute, femeia a ieşit din sala de naşteri, moment în care a aflat că nou-născutul e mort. Conducerea maternităţii neagă acuzaţiile aduse şi susţine că gravida, o femeie obeză, ar fi fost consultată de mai multe ori de medici. Rezultatul necropsiei efectuate la solicitarea Ministerului Sănătăţii a arătat că fătul a murit cu mai bine de 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei. AGERPRES