Conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca cere ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să găsească o soluţie pentru a ajuta unitatea sanitară – care are în prezent conturile poprite din cauza unei datorii de 2 milioane de lei, acumulate de pe vremea fostei conduceri – să îşi depăşească problemele fără să fie obligată să treacă în subordinea Spitalului Judeţean Cluj, lucru care ar duce la pierderea statutului de institut şi a personalităţii juridice.

Managerul ICUTR, Silviu Moga, a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre vizita pe care ministrul Sănătăţii a făcut-o la finalul săptămânii trecute la institutul din Cluj-Napoca, subliniind că soluţia discutată, de rezolvare a problemei datoriilor prin trecerea acestuia în subordinea Spitalului Judeţean, va afecta grav actul medical din acestă unitate medicală.

Credem în intenţiile domnului ministru de a salva acest institut. (…) Ştie şi despre posibilitatea ca institutul acesta să se dezvolte, având în vedere indicatorii de performanţă care, în acest an, s-au îmbunătăţit substanţial. Ştie şi de faptul că acest spital ar putea beneficia de o mai bună finanţare din partea Casei de Asigurări de Sănătate, astfel încât să nu mai acumuleze datorii. S-au pus pe tapet şi alte soluţii – de reorganizare, de trecere în subordinea altor instituţii. Însă trebuie să atragem atenţia domnului ministru şi opiniei publice că dorinţa noastră este de a ne păstra autonomia. Orice altă soluţie – de trecere în subordinea altei unităţi – înseamnă pierderea autorităţii juridice, identităţii„, a spus Silviu Moga.

El a dat ca şi exemplu situaţia similară a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desfiinţat, în 2011, şi care a fost apoi reînfiinţat, însă cu „sacrificarea echipei şi a pacienţilor”.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu, a spus că această soluţie, a transformării ICUTR în secţie a Spitalului Judeţean, ridică multe semne de întrebare. „Vă amintesc că am făcut o sesizare la DIICOT acum câteva luni, prin care am atras atenţia – cazarea funcţionarilor publici, care făceau parte din Corpul de control al ministrului Sănătăţii, la un hotel de cinci stele din Cluj, s-a făcut cu sprijinul managerului (n. red. – Spitalului Judeţean) Şuşcă. Este cât se poate de limpede că managerul Şuşcă, ministrul Bodog, care s-a întâlnit în mod repetat cu profesorul Lucan (n. red. – medic care a făcut parte din fosta conducere a ICUTR), în plină anchetă DIICOT, au dorit ca la această instituţie să se pună, cum se spune, batista pe ţambal şi, în mod cu totul nefiresc, această unitate să fie preluată ostil de către managerul Spitalului Judeţean şi să fie transformată în secţie”, a spus Ungureanu.

Acesta mai consideră că, de fapt, Mihai Lucan – cunoscut chirurg clujean care a făcut parte din fosta conducere a ICUTR şi care are o clinică privată în Cluj – urmăreşte ca, odată realizat transferul ICUTR la Spitalul Judeţean, să determine numirea ca şef al viitoarei secţii de urologie a fiului său, Ciprian Lucan.

De altfel, Ungureanu a subliniat că ICUTR ar fi fost spoliată de medicul Mihai Lucan, care ar fi tratat-o ca pe o ‘moşie’ şi că, odată reziliat ‘contractul păgubos’ pe care institutul îl avea cu clinica acestuia, situaţia s-a îmbunătăţit.

Practic, a explicat Silviu Moga, pe vremea când lucra la ICUTR, Mihai Lucan a realizat un contract între institut şi clinica sa privată, care avea ca obiect realizarea de analize de laborator. „Există şi un dosar penal în curs şi probabil că se vor stabili nişte prejudicii. În mod cert institutul a fost prejudiciat în această perioadă. Vreau să vă spun că numai valoarea analizelor anatomo-patologice efectuată pentru clinica privată, din care institutul nu a încasat niciun leu, se ridică la 2 milioane. Şi în acest caz statul ar putea plăti datoriile, urmând să le recupereze de la vinovaţi”, a spus Moga.

Acesta a mai precizat că profesorul Lucan dirija o parte dintre pacienţii care se adresau ICUTR către clinica sa privată, unde erau realizate şi plătite operaţiile, iar ulterior îi trimitea, pentru îngrijiri post-operatorii, înapoi la institut. „Eu sunt din 2002 aici. Ca şi majoritatea colegilor mei, am fost implicat strict în partea medicală. În ultimii ani, situaţia se înrăutăţise şi ni se spunea că sănătatea este subfinanţată. Odată cu preluarea managementului acestui spital (n. red. – la începutul acestui an) mi-am dat seama că practic lucrurile stau altfel. Subfinanţarea venea din faptul că nu făceam servicii medicale, pentru că doar îngrijeam pacienţii alte clinici (…) A existat un contract de prestări servicii medicale între institut şi Lukmed, în care pacienţii de la clinica privată erau aduşi la clinica de stat şi îngrijiţi după operaţie. Decontarea s-a făcut în mod discontinuu şi nu la valoarea reală a cheltuielilor cu pacientul respectiv. Se făcuse un contract similar celui cu CAS şi se făcea la o valoare mult mai mică faţă de cea reală”, a spus Moga.

La rândul său, Emanuel Ungureanu a spus că a trimis DIICOT un număr de 150 de asemenea cazuri. Deputatul a afirmat că, în tot acest timp, profesorul Mihai Lucan a fost „protejat” şi „ajutat de persoane din toate sferele vieţii publice”, de la politicieni, printre care şi premieri sau şefi de stat, la unii procurori sau profesori universitari, pentru că a „operat pe cine trebuie”.

În prezent, ICUTR are conturile poprite din cauza datoriei, acumulate din anul 2013, de 2 milioane de lei. În urma vizitei ministrului Florian Bodog la Cluj, s-a vorbit şi despre posibilitatea ca datoriile institutului să fie plătite prin Hotărâre de Guvern, însă managerul Silviu Moga a afirmat că nu ştie sigur dacă această soluţie va fi aplicată sau nu. El a mai spus că i s-a cerut ca, până la momentul reînnoirii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, prin care ar putea fi crescută suma care revine ICUTR pentru anul viitor, să demonstreze că institutul se poate susţine din punct de vedere financiar.

Noua conducere a ICUTR a reuşit, în acest an, să plătească peste 500.000 lei din datoria de 2 milioane de lei.

ICUTR este singurul furnizor de servicii de sănătate legate de transplantul renal pentru regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest ale României. În cadrul institutului pot fi efectuate aproximativ 100 de operaţii de transplant anual, în condiţiile în care, în fiecare an, sunt luate în evidenţă pentru acest tip de operaţii peste 200 de persoane. Anul acesta, echipa de medici a ICUTR a reuşit să efectueze 50 de operaţii de transplant renal, cei mai mici pacienţi având între 9 şi 10 ani. În ICUTR lucrează 125 persoane, dintre care 17 medici. AGERPRES