Medici, pacienți și reprezentanți ai asocitațiilor de pacienti s-au întâlnit joi, 25 februarie, pentru a dezbatate subiectul afecțiunilor oncologice feminine, în cadrul primei întâlniri online organizate în acest an de Comunitatea DespreCancer.ro. Invitații ediției au expus perspective variate în ceea ce privește viața pacientilor cu afecțiuni oncologice și cum aceasta se poate îmbunătăți prin sprijin din partea autorităților dar și printr-o nutriție de calitate, consiliere psihologică și testare preventivă.

Cezar Irimia, Președinte al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a discutat despre importața investigațiilor periodice pentru a preveni numarul cazurilor de îmbolnăvire și nevoia de a mediatiza această nevoie și a o aduce în normalitate. În același timp, menționează Cezar Irimia, este nevoie de un plan național de cancer și un registru de cancer prin care să fie monitorizate toate investițiile făcute, efectele medicamentelor și alte observații care să ofere în final informații statistice relevante pe baza cărora să se construiască un buget pentru oncologie și să se aleagă cele mai bune metode de tratament.

Dr. Andreea Cătană, medic primar genetică medicală, a prezentat importața testelor de cancere ereditare, dar și ce este testarea genetică, cât de utilă este și când este nevoie să apelăm la această metodă. Atunci când există în familie cazuri anterioare de îmbolnăvire cu cancer, este de preferat ca pacientul să facă o testare a predispoziției genetice ereditare pentru cancer pentru a se putea identifica riscul genetic de a dezvolta o anumită formă a bolii. Prezentarea doamnei Cătană a fost completată de câteva exemple concrete în care testarea genetică a evidențiat informații esențiale necesare în tratarea pacientului.

Dr. Amedeo Grigorean, medic specialist medicină generală, specialist în nutriţie, a dezbătut subiectul nutriției și a importanței acesteia în tratament. Deși există medic oncolog care este responsabil de pacientul cu afecțiuni ocologice, menționează domnul dr. Grigorean, este nevoie ca abordarea medicală să fie realizată de o echipă de medici din care să facă parte și un psiholog și un nutriționist. Trebuie să fie eliminată iluzia că după ce tratamentul se încheie nu trebuie să fie oferită o atenție altor aspecte din viața pacientului. În ceea ce privește alimentația, este necesar să fie eliminate acele alimente cu un potențial dăunător și care conțin substanțe cu un potențial inflamator și tumoral, este nevoie de o optimizare a alimentelor naturale și de o completare, acolo unde este nevoie, cu suplimente alimentare benefice.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Regina Maria – Rețeaua Privată de SănătateAlliance Healthcare, Farmacia Alphega.

DespreCancer.ro este o comunitate dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.