Computerul tomograf de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare este oprit pentru a treia oară, el fiind nefuncţional timp de 30 de zile în ultimul an, din cauza folosirii intense. Directorul medical al SJU, Paula Mare, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că anul trecut au fost efectuate investigaţii la 40.000 de pacienţi. Conform acesteia, costurile pentru reparaţii se ridică la 500.000 de lei.

„E defect de 10 zile. Pe an, aproximativ 30 de zile este oprit, cu tot cu revizii. Au o anumită doză de radiaţii care se consumă la folosirea exagerată. Avem o adresabilitate extraordinară, foarte mulţi oameni se supără dacă medici nu le recomandă să îşi facă CT. Populaţia trebuie să ştie că e foarte iradiant, de multe ori şi un medic trebuie să analizeze, să pună în balanţă dacă face CT-ul respectiv. Iradierea unui CT este echivalentă, la o singură examinare, cu doza pe trei ani de radiaţii absorbită de organismul în mod normal. Deci se expune unui risc foarte mare de iradiere. Cu toate acestea, nouă ni se adresează foarte mulţi pacienţi din judeţ”, a declarat Paula Mare.

Aparatul a fost oprit pentru a treia oară şi urmează ca, cel mai probabil în cursul zilei de vineri, să fie repus în funcţiune. Repararea acestuia durează mult deoarece piesele vin din străinătate, ultima piesă fiind comandată din Statele Unite ale Americii. „Prima dată am crezut că s-a stricat dar cei de la service ne-au spus că s-a consumat tubul. A doua oară am avut o pană de curent, a căzut curentul şi, fiind o instalaţie performantă, a trebuit resetat tot sistemul. Acum CT-ul s-a stricat dintr-o greşeală de manipulare, i s-a stricat masa. Ieri a intrat în ţară piesa, aseară a ajuns la Cluj şi sper ca mâine să fie reparat”, a mai spus aceasta.
Pe perioada în care CT-ul este oprit, Spitalul apelează la o firmă privată pentru investigaţii. AGERPRES