operatie ochi.jpgO echipă de oameni de ştiinţă a prezentat recent cel mai mic computer din lume, un calculator nu mai mare decât o literă din fontul cu care este scris acest material, ce a fost conceput special, ca implant pentru a măsura tensiunea oculară la pacienţii suferind de glaucom, transmite Live Science.
Acest computer extrem de mic are capacitatea de a comunica radio cu alte calculatoare, fiind prevăzut cu un emiţător radio ce găseşte singur frecvenţa potrivită de comunicare.

Probabil că în viitorul apropiat, susţin cercetătorii, aceste calculatoare liliputane vor avea aplicaţii diverse, de la monitorizarea poluării şi funcţii de securitate, până la ataşarea lor de orice alt obiect care ar deveni astfel „inteligent” şi uşor de detectat.


Aceste calculatoare extrem de mici, la o scară de ordinul milimetrilor, pot face ca sistemele de calcul să devină cu adevărat omniprezente în societate, urmând Legea lui Bell, un corolar al Legii lui Moore. Legea lui Moore susţine că numărul tranzistorilor dintr-un circuit integrat se dublează la fiecare doi ani, având ca rezultat şi aproape dublarea puterii de calcul. Legea lui Bell susţine că la fiecare 10 ani apare o nouă clasă de calculatoare mai mici şi mai ieftine, iar cu fiecare astfel de clasă volumul ocupat de aceste calculatoare scade cu două ordine de mărime şi creşte numărul de calculatoare pe cap de locuitor.
Această lege descrie evoluţia calculatoarelor de la primele unităţi ce ocupau camere întregi în anii ’60, spre apariţia calculatoarelor personale în anii ’80, urmată de revoluţia notebook-urilor din anii ’90 şi miniaturalele smartphone-uri din noul mileniu.


Noul calculator este conceput pentru aplicaţii medicale, concentrându-se asupra monitorizării tensiunii oculare şi putând fi implantat direct în ochi pentru a ţine sub observare evoluţia glaucomului, o afecţiune cu potenţialul de a duce la orbirea pacientului. Acest minicalculator va deveni parte a tratamentului împotriva glaucomului peste câţiva ani. În interiorul unei incinte ce nu depăşeşte 1 milimetru cub se află un microprocesor cu un consum extrem de scăzut de enregie, un senzor de presiune, memorie, o baterie infimă, o celulă solară care menţine această baterie încărcată şi un sistem de comunicare wireless care poate transmite date spre un cititor de date amplasat în apropierea ochiului în care se află implantul.

„Acesta este cu adevărat primul calculator complet construit la scara de 1 milimetru”, a comentat Dennis Sylvester, profesor de cibernetică la Universitatea din Michigan.
Procesorul care echipează acest sistem face parte din generaţia de cipuri Phoenix, cu o arhitectură unică şi un consum energetic infim. Acest sistem este conceput pentru a ieşi din standby la fiecare 15 minute pentru a măsura tensiunea oculară, consumând în medie doar 5,3 nanowaţi pe oră. Pentru a menţine bateria încărcată este nevoie de expunere a ochiului la lumina solară timp de 1 oră şi jumătate pe zi, sau 10 ore de expunere la lumina artificală. Acest calculator are capacitatea de a stoca un volum de date culese timp de o săptămână.


Noul minicalculator a fost prezentat marţi, 22 februarie, la San Francisco, în cadrul International Solid-State Circuits Conference.AGERPRES