O comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba a acreditat compartimentul UPU-SMURD Alba Iulia, care funcţionează la standarde europene, înfiinţat la sfârşitul anului trecut, au anunţat miercuri reprezentanţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.
„Acreditarea este o recunoaştere a performanţei acestui serviciu, care este conform standardelor europene. Pentru această realizare am avut sprijinul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi al Consiliului Judeţean Alba”, a declarat şeful UPU Alba Iulia, Aurel Crişan.
Membrii comisiei prezente la Alba Iulia au inspectat tehnic şi funcţional maşinile din dotarea acestui compartiment şi au verificat, de asemenea, cunoştinţele personalului medical care operează aceste maşini dotate pentru Terapie Intensivă Mobilă.
În primele nouă luni ale anului, echipajele de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) au intervenit în 676 de cazuri, dintre care 83 de cazuri de stop cardio-respirator şi 58 de accidente rutiere cu victime grav rănite.
De asemenea, echipajele de prim ajutor au intervenit şi la alte 1.221 de cazuri.
Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Alba dispune, din decembrie 2012, de un echipaj de terapie intensivă mobilă, unitatea de intervenţie cu pregătirea cea mai înaltă din punct de vedere medical din sistemul de urgenţă prespitalicesc.
Echipajul de terapie intensivă mobilă este alcătuit dintr-un medic specialist de medicină de urgenţă, un asistent medical cu pregătire specifică din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi doi paramedici din cadrul ISU. Acest tip de echipaj are competenţă de a efectua cele mai complexe manevre medicale, specifice terapiei intensive – inducţie anestezică, intubaţie oro-traheală cu inducţie medicamentoasă, montarea de cale venoasă centrală, măsurarea presiunii venoase centrale, traheostomie de urgenţă etc. Având în vedere nivelul ridicat de pregătire medicală, acest echipaj este dirijat la intervenţiile cu victime multiple şi /sau cu stare generală gravă.
Aria de intervenţie este nedelimitată, putându-se interveni oriunde în judeţ, fie ca echipaj de prim răspuns, fie la solicitarea şi în sprijinul echipajelor de prim ajutor sau echipajelor medicale de urgenţă ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Alba. Din cele două ambulanţe primite, doar una este operaţională, a doua fiind folosită în situaţiile în care prima este scoasă din intervenţie din diferite motive (igienizare, alimentare etc).
Dispecerizarea şi coordonarea apelurilor de urgenţă la care răspund echipajele SMURD sunt asigurate de către sistemul unic de urgenţă 112 şi Dispeceratul Integrat Medical – ISU – Ambulanţă, acesta din urmă devenind operaţional la sfârşitul lunii octombrie 2012. Parte a unui proiect al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Sănătăţii şi al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Dispeceratul Integrat Medical – ISU – Ambulanţă Alba a fost realizat cu sprijinul financiar al CJ, care a alocat în acest sens 80.000 de lei.
Intervenţia la cazurile medicale este asigurată, în Alba, de zece staţii şi sub-staţii ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, împreună cu cinci subunităţi ale ISU, la care este operaţional SMURD. AGERPRES