Şeful Clinicii de Medicina Muncii din Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Horaţiu Moldovan, a declarat, joi, că a făcut demersuri pentru înfiinţarea unui compartiment specializat în recuperarea pacienţilor cu boli profesionale, după ce aceste servicii au dispărut din România de mai bine de 10 ani.

„Dorim ca pe lângă Clinica de Medicina Muncii să înfiinţăm în perioada imediat următoare un compartiment de recuperare a capacităţii de muncă, recuperare osteo-musculo-articulară şi recuperare respiratorie. Noi am avut un sanatoriu de boli profesionale la Avrig, în judeţul Sibiu, care s-a desfiinţat în urmă cu mai bine de zece ani, deci nu există în ţară, în momentul de faţă, un loc unde pacienţii cu boli profesionale să poată fi recuperaţi prin tratament de lungă durată. Există clinicile de medicina muncii din ţară care diagnostichează cazurile de boli profesionale şi le tratează în măsura posibilităţilor, dar recuperarea efectivă este atributul nostru, al clinicilor de medicina muncii”, a subliniat dr. Moldovan.

Din perspectiva acestor demersuri, Consiliul Judeţean Mureş a alocat în ultima perioadă peste 100.000 de lei pentru reabilitarea Clinicii de Medicina Muncii şi a investit în jur de 50.000 de euro în achiziţionarea de aparate de ultimă generaţie, care permit diagnosticarea unor boli în faze incipiente. „Este o investiţie începută încă de anul trecut de către Consiliul Judeţean Mureş. În primul rând, am investit în reparaţia acestei secţii, de asemenea, în dotare. În reparaţii, am investit 100.000 de lei şi în dotarea acestei secţii am investit aproximativ 50.000 de euro. Cred că a avut o perioadă bună Clinica de Medicina Muncii, în care s-au făcut aceste investiţii, şi sperăm ca şi în anul 2016 să putem prevedea în bugetul Spitalului Clinic Judeţean Mureş o sumă care să îndestuleze nevoile, în primul rând, cele stringente ale acestei secţii, dar evident şi ale celorlalte secţii (…) Singurul lucru pe care putem să-l facem este să muncim pentru condiţiile pacientului. Lucrurile legate de decontări ţin pe de-o parte de legislaţie şi, pe de altă parte, de negocierea pe care Spitalul Clinic Judeţean Mureş o face cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureş”, a precizat, la rândul său, preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre. AGERPRES