Un Compartiment de Îngrijiri Paliative format din trei saloane a fost inaugurat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Braşov, spaţiile în care se derulează activităţile fiind amenajate astfel încât să asigure atât un mediu de îngrijiri care să fie cât mai aproape de climatul familial, cât şi confort pacienţilor şi familiilor acestora.

Potrivit managerului unităţii medicale, Dan Moraru, Compartimentul de Îngrijiri Paliative însumează un număr de nouă paturi în regim de spitalizare continuă, distribuite astfel: două saloane cu câte trei paturi, un salon cu două paturi şi un salon tip rezervă/izolator cu grup sanitar propriu, cu un pat.

Fiecare salon are paturi mobile, rabatate electric, grupurile sanitare fiind adaptate pentru pacienţii cu nevoi speciale, fotolii rulante, cadru de mers, aspiratoare de secreţii, iar spaţiul de socializare este dotat cu televizor conectat la cablu şi calculator cu internet. În dotare se mai află cabinetul de consiliere unde medicul, psihologul, asistentul social sau preotul pot oferi cele mai bune sfaturi pacienţilor şi familiilor acestora.

Incinta Compartimentului pentru Îngrijiri Paliative este delimitată de zonele din jur şi izolată faţă de agitaţie, zgomot, vizite inoportune. Locaţia este prevăzută cu o zonă verde (parc cu bănci şi flori), asigurând un perimetru de protecţie sanitară, dar şi de recreere.

„Principalii pacienţi ai procesului de paliaţie sunt pacienţii cu boli progresive, cu înrăutăţirea simptomelor (dispnee, durere, pneumonie recurentă, hemoptizie semnificativă, sindrom de venă, cavă superioară etc) şi/sau a valorilor analizelor şi/sau scăderea statusului funcţional şi/sau evidenţa bolii metastatice. Din analiza datelor statistice ale Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a rezultat că 21,5% dintre pacienţii externaţi în 2017 au necesitat pe parcursul internării metode adecvate de terapie a durerii şi îngrijirii paliative”, a explicat managerul spitalului.

Reparaţiile, amenajările interioare şi dotările acestui compartiment au reprezentat o investiţie realizată din fondurile alocate în acest an de Consiliul Judeţean (CJ), în subordinea căruia se află spitalul, în valoare de 660.000 lei.

„Mă bucur că din acest buget, la iniţiativa managerului, dr. Dan Moraru, a putut fi amenajat Compartimentul de Îngrijiri Paliative, atât de necesar nu doar pentru îngrijirea pacienţilor cu boli grave, ci şi pentru consilierea familiilor acestora. În ciuda constrângerilor bugetare cu care ne-am confruntat în acest an, la nivelul administraţiei judeţene luăm toate măsurile pentru desfăşurarea în condiţii optime a unui act medical de calitate în toate cele şase spitale pe care le avem în subordine”, a afirmat preşedintele CJ, Adrian Veştea. AGERPRES