unifarm_sediu.jpgPentru Compania Națională UNIFARM SA, anul 2015 este unul special, deoarece marchează împlinirea a opt decenii de când a fost înființată Direcţia Generală Farmaceutică, cea care avea să devină ulterior actuala UNIFARM S.A., companie ce acţionează pe segmentul strategic al României pentru asigurarea nevoilor speciale şi pentru prevenirea discontinuităţilor de medicamente din reţeaua naţională a Ministerului Sănătăţii.

La 18 ani de la înființare, pe 1 aprilie 1953, prin Ordin al Ministrului Sănătăţii nr.137, Direcţia Generală Farmaceutică se transformă în Baza Centrală Centrofarm. În 1957, prin HCM 845/29.05.1957, baza primeşte denumirea de Oficiul Central Farmaceutic, iar în 1990, imediat după Revoluție, conform HG 1246/4.12.1990, instituţia devine Regia Autonomă Unifarm. În 1998, prin HG 892/14.012.1998 se înfiinţează Compania Naţională UNIFARM S.A., societate pe acţiuni cu capital integral de stat, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. În fine, pe 12 octombrie 2012 se definitivează echipa managerială a CN UNIFARM S.A. prin numirea unui nou Consiliu de Administraţie şi a unui nou Director General, în vederea îmbunătăţirii managementului companiei.

La mijlocul anului 2012 instituţia era în prag de faliment, cu depozitele goale. Din luna noiembrie a aceluiași an, grație unui nou management, C.N. UNIFARM S.A. a cunoscut o ascensiune fulminantă. Conform datelor primite de la Ministerul Finanțelor, la finalul anului 2012 Compania Națională UNIFARM S.A. a raportat o cifră de afaceri de 9.792.204 lei pentru ca doi ani mai târziu să ajungă la 39.424.270 lei. Profitul C.N. UNIFARM S.A. raportat pentru anul 2014 a fost de 3.606.247 lei, faţă de numai 59.024 lei în 2012.

„La Compania Națională UNIFARM S.A. punem suflet în toată munca noastră. Sigur, am reușit redresarea companiei, care a devenit profitabilă, însă principalul nostru scop este acela de a fi la dispoziția pacientului român, de a găsi soluții rapide și eficiente în beneficiul său”, spune Adrian Ionel, Președintele Consiliului de Administrație al UNIFARM S.A..

CN UNIFARM S.A. este preocupată de optimizarea procesului de distribuţie a produselor farmaceutice prin conlucrarea directă cu producătorii de medicamente autohtoni şi externi, având de asemenea o preocupare permanentă pentru creşterea vitezei de reacţie în asigurarea cu medicamente în regim de nevoi speciale la nivel naţional.

unifarm_depozit.jpg

Principalele obiecte de activitate ale CN UNIFARM S.A. sunt:

– Asigurarea reţelei sanitare cu medicamente, produse farmaceutice si parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură şi echipamente sanitare, seruri şi vaccinuri, reactivi şi cu alte produse din producţia internă proprie şi din import.

– Colaborarea cu Ministerul Sănătăţii în vederea asigurării realizării programelor naţionale de sănătate, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 100/1998 privind asistenţa de sănătate publică, precum şi a altor programe.

– Asigurarea, prin depozite proprii şi subdepozite teritoriale, a constituirii stocurilor rezervei de mobilizare pentru produse medicamentoase cu finanţare integrală de la bugetul de stat, precum şi acumularea, împrospătarea, păstrarea, scoaterea sub formă de împrumut sau definitivă a acestora.

– Efectuarea de studii de prognoză asupra necesarului de consum anual şi de perspectivă, în concordanţă cu dezvoltarea sectorului sanitar şi cu nevoile populaţiei.

În momentul de față, compania deține peste 6.000 mp spaţiu de depozitare la sediul central din Bucureşti și o reţea de spaţii frigorifice în toata ţara, prin Direcţiile de Sănătate Publică, spații monitorizate permanent printr-un sistem informatic de ultimă generaţie de control a temperaturii și umidităţii. De asemenea, CN UNIFARM S.A. are propria flotă proprie de autoutilitare de 3,5 tone, precum şi autoutilitare tip Van prevăzute cu instalaţii frigorifice.

unifarm_masini.jpg

În portofiul companiei se găsesc medicamente și produse pentru cardiologie, hematologie, oncologie, antimalarice, antituberculostatice, seruri și vaccinuri, precum și medicamente pentru bolile rare.

„Echipa noastră şi-a luat foarte în serios rolul de susţinător necondiţionat al stării de sănătate a pacientului din România. Primim zilnic diverse solicitări de la medici, pacienți şi aparţinători care apelează la noi când au nevoie de medicamente ce le pot salva viața. Când lucrezi contra-cronometru nu ai timp să-ți faci reclamă. Bucuria noastră cea mai mare este atunci când reușim să aducem în țară medicamentul care ofera şansa vindecării unui om grav bolnav”, conchide Adrian Ionel, Președintele Consiliului de Administrație al UNIFARM S.A.

UNIFARM_infographic.jpg