Afis ZEIAPe 18 noiembrie, cu prilejul Zilei Europene de Informare despre antibiotice (ZEIA) compania Antibiotice Iași a susținut, în calitate de partener, campania de responsabilitate socială inițiată de Societatea Studenților Mediciniști Iași privind informarea populației asupra utilizării corecte a antibioticelor.

Campania ce se desfășoară sub sloganul “Antibioticele – folosește-le cu grijă! Fiecare este responsabil!” a debutat cu amplasarea unui cort pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și are ca scop informarea și educarea publicului asupra utilizării corecte a antibioticelor în vederea păstrării eficacității acestora pentru generațiile viitoare. Ieșenii care au vizitat cortul au primit de la studenții mediciniști și reprezentanții companiei pliante cu informații utile despre utilizarea corectă a antibioticelor.

“De doi ani organizăm în parteneriat cu compania Antibiotice o astfel de acțiune de informare. Ca viitori medici, mesajul nostru către publicul larg este că antibioticele salvează milioane de vieți, doar că trebuie corect administrate și prescrise de către medic”, a precizat Eliza Maria Froicu, coordonator proiect din cadrul Societății Studenților Mediciniști Iași.

În cadrul strategiei sale de responsabilitate socială, Antibiotice se implică în campanii de informare privind utilizarea corectă a antibioticelor, atât alături de asociațiile profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și alături de asociațiile studentești și asociațiile de pacienți.

“Antibioticele au fost considerate, încă de la descoperire, un ‘miracol’, datorită impactului lor imediat în scăderea mortalității. Astăzi, acest ‘miracol’ este în pericol, fiind esențială utilizarea lor cu grijă, atât în medicină cât și în agricultură. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să prețuim aceste ‘miracole’. Considerăm că astfel de campanii vor determina o creștere a nivelului de cunoaștere privind utilizarea rațională a antibioticelor pentru păstrarea eficacității acestei prețioase resurse terapeutice pe termen lung”, a declarat medic Mihaela Mosneguțu, Director Medical, în cadrul Companiei Antibiotice.

În acest an, mesajele de informare către populație, în cea de-a 9-a ediție a Zilei Europene de Informare despre antibiotice (ZEIA) sunt:

  • nu vă tratați singuri cu antibiotice, acestea pot fi prescrise numai de către medic;
  • antibioticele nu sunt analgezice și nu pot vindeca orice boală;
  • sunt eficace doar în cazul infecțiilor bacteriene și nu acționează în infecțiile virale (răceală și gripă fără complicații);
  • utilizarea incorectă a antibioticelor are drept rezultat doar bacterii mai rezistente la tratamentele cu antibiotice;
  • utilizarea responsabilă a antibioticelor scurtează suferințe și prelungește vieți etc.