Plenul Consiliului Judeţean Braşov a aprobat miercuri, în unanimitate, constituirea unei comisii de analiză a modului de preluare a spitalelor şi proiectarea unei strategii de funcţionare, coordonare şi control al managementului asistenţei medicale la nivelul judeţului.
Comisia este formată din nouă membri, câte trei de la PDL şi PNL, doi de la PSD şi unul din partea UDMR care, în termen de o lună, va trebui să prezinte concluziile. Secretarul comisiei, dr. Constantin Cârstea, care este şi vicepreşedintele Colegiului Naţional al Medicilor, a declarat că împreună cu membrii comisiei va încerca ajustarea strategiilor stabilite la nivel naţional cu cele locale.
„Această comisie va trebui să ia la cunoştinţă liniile directoare care vin de la Ministerul Sănătăţii şi să le adapteze regional, local, judeţean încât să corespundă scopurilor create. Greu de făcut, uşor de spus şi de angajat. În Ordinul 562, de exemplu, la capitolul finanţare şi materiale nu prea scrie nimic, este liniuţă. Nu se vorbeşte nimic despre finanţarea acestui program de descentralizare şi eu cred că este nevoie de crearea unor structuri la nivel local care să se ocupe doar de acest lucru. Discuţiile cum că CNAS asigură finanţarea pentru servicii doar, atunci mă întreb ce se va întâmpla cu amenajarea clădirilor, a spaţiilor din spitale, cu igienizarea, cu asigurarea aparaturii. Pentru toate trebuie bani”, a precizat Cârstea care susţine că această descentralizarea va funcţiona cel mai probabil după un an.
Un alt membru al comisiei, consilierul judeţean dr. Aurel Ionel, a declarat că „comisia alcătuită miercuri o să studieze ceva ce este gata hotărât”. „Legat de descentralizare nu este nimic de hotărât, cred că lumea a înţeles şi va putea vorbi despre ceva ce este gata hotărât la Guvern. Trebuie să găsim soluţii pentru susţinerea sistemului de sănătate prin implicarea autorităţilor locale altfel plecăm de aici”, a spus dr. Aurel Ionel.
Referitor la trecerea spitalelor în subordinea Consiliului Judeţean, dr. Cătălin Cobelschi, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cel mai mare din judeţ, a declarat că acest spital ar fi normal să rămână în subordinea Ministerului Sănătăţii. „Cred că este cea mai proastă idee de a-l trece în subordinea Consiliului Judeţean. Ar fi bine să rămână într-un sistem integrat, alături de alte spitale mari din ţară, în subordinea Ministerului Sănătăţii. Consiliul Judeţean este dator spitalului cu patru milioane de lei pentru plata utilităţilor. În momentul în care vom trece la Consiliul Judeţean furnizorii or să ne întoarcă spatele. Aştept să văd cum va reuşi Consiliul Judeţean să asigure finanţarea a şase din cele 13 spitale din judeţ, care trec în subordine, toate cu probleme în acest moment”, a ţinut să precizeze directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Dr. Cătălin Cobelschi a explicat că, în urmă cu şase luni când a preluat funcţia de director, spitalul avea o datorie de 15 milioane de lei către furnizori, datorie care se menţine, dar, în acelaşi timp, are de încasat bani pentru serviciile prestate. Lunar, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă se internează 4.000 de persoane atât din judeţul Braşov, cât şi din judeţele Covasna şi Harghita. Anul trecut din cele 50.000 de persoane internate, 15% proveneau din alte judeţe, iar alte 5.000 de persoane spitalizate au fost neasigurate.
„Din banii puţini pe care îi avem în prezent reuşim să funcţionăm, să asigurăm medicamentele necesare bolnavilor şi toate secţiile spitalului să funcţioneze. Nu avem disfuncţionalităţi, aşa cum se întâmplă în alte spitale”, a mai arătat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. AGERPRES