Finantarea sistemului de sanatate, organizarea acestuia, politica medicamentului, asistenta primara, serviciile spitalicesti si resursele umane, sunt cele sase arii identificate din domeniul sanatatii asupra carora ar trebui sa se intervina, se arata in Raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice.

Una dintre recomandarile raportului prevede, totodata, ca pe termen mediu, adica in urmatorii 4-7 ani, alocatia pentru sanatate sa ajunga la 6% din PIB.

In Raport se arata ca este necesara schimbarea viziunii de functionare a sistemului, de la nevoile celor care il conduc, de la administratie pana la personal, catre nevoile cetateanului.

Un alt aspect esential cuprins in raportul Comisiei il reprezinta resursa umana, in momentul de fata Romania confruntandu-se cu un deficit important de personal medical, cauzat in primul rand de lipsa unei politici coerente a resurselor medicale. In privinta reorganizarii sistemului, Comisia recomanda, ca si solutie, descentralizarea organizationala si decizionala. „E evident ca Romania se situeaza, din punct de vedere al starii de sanatate, pe unul dintre ultimele locuri la majoritatea indicatorilor, atat ai starii de sanatate, cat si ai functionarii sistemului propriu-zis. Rapoartele UE ne arata ca, din cauza nefunctionarii performante a sistemului sanitar, anual, in Romania dispare, decedeaza, populatia unui oras echivalent cu Giurgiu sau Slobozia”, a sustinut, in intalnirea cu seful statului, presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice, profesorul Cristian Vladescu.

Pornind de la aceste premise, Comisia prezidentiala a elaborat raportul intitulat „Un sistem sanitar centrat pe nevoie cetateanului”, consultand o mare parte a reprezentantilor actorilor din sistemul sanitar, „de la sindicate, pana la reprezentanti patronali, de la Colegiul Farmacistilor pana la reprezentantii pacientilor”. „La noi, calitatea actului medical tine de responsabilitatea individuala a fiecarui medic, nu exista un sistem structurat in acest sens”, a precizat presedintele Comisiei prezidentiale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la randul sau, ca ”neglijarea” raportului in domeniul sanatatii elaborat de comisie, ”nu poate intra decat in zona crimei”. „Responsabilitatea neglijarii unui asemenea diagnostic, care are si solutii, care vine din partea unor specialisti de inalta tinuta, nu poate intra decat in zona crimei”, a afirmat presedintele.