Comisia Europeană a încheiat un contract pentru medicamentul anti-coronavirus remdesivir

Comisia Europeană a anunţat miercuri semnarea unui contract în valoare de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead, pentru furnizarea medicamentului anti-coronavirus Veklury – numele de marcă pentru remdesivir.

Purtătoarea de cuvânt a CE, Dana Spinanţ, a precizat că este vorba de o cantitate suficientă pentru tratamentul a 30.000 de pacienţi cu simptome grave de COVID-19. Loturi de Veklury vor fi disponibile începând din august pentru cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi pentru Regatul Unit.

Prima tranşă va fi suficientă doar pentru nevoile imediate, însă Comisia se pregăteşte şi pentru achiziţionarea în comun a unor cantităţi suplimentare de remdesivir, începând din octombrie.

Gilead va livra, în scurt timp, cantitatea de remdesivir achiziționată care va fi distribuită statelor membre UE și Regatului Unit, în funcție de zonele în care nevoia este mai acută. Comisia Europeană va fi responsabilă în întregime de deciziile privind împărțirea tratamentului între statele membre.

În baza angajamentului de a asigura acces continuu la remdesivir, Gilead a făcut eforturi considerabile pentru dezvoltarea, testarea și eficientizarea modului de producție a remdesivir, făcând investiții semnificative pentru a crește capacitatea de producție și distribuție. Așteptările companiei sunt ca până a finalul lunii septembrie 2020, capacitatea de furnizare să fie mai puțin restricționată.

Astfel, luând în considerare ratele de infectare preconizate în prezent, cantitatea produsă de companie începând cu luna octombrie va satisface în timp real cererea de remdesivir la nivel global.

Veklury® a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață, din partea CE, la data de 3 iulie 2020. În cadrul acesteia se precizează că Veklury® este indicat pentru tratarea COVID – 19, la adulți și adolescenți (în vârstă de 12 ani și mai mari, cu o greutate de cel puțin 40kg), care suferă de pneumonie și necesită oxigen suplimentar. Studiile clinice în curs de desfășurare evaluează permanent siguranța și eficacitatea remdesivir.  Există studii în derulare care evaluează eficacitatea produsului remdesivir în asociere cu medicamente antiinflamatorii, pentru diferite categorii de pacienți, inclusiv copii.