Ionita_Radu_Florentina.jpgComandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila”, col. dr. Florentina Ioniţă Radu, a declarat miercuri că unitatea medicală ar putea realiza până la sfârşitul acestui an un centru de excelenţă în diagnosticul şi tratamentul glaucomului, centru care ar fi primul din ţară.

„În acest moment suntem în plină restructurare a spitalului, ne dezvoltăm, încercăm să dezvoltăm secţiile care sunt competitive, care au adresabilitate, să dezvoltăm viaţa universitară, să întemeiem centre de excelenţă. Avem în desfăşurare proiectul Centrului de excelenţă de melanom. Melanomul este în continuă creştere şi insuficient diagnosticat în România şi pentru diagnosticul şi în tratamentul acestei afecţiuni trebuie să existe multidisciplinaritate. Noi suntem pe cale să implementăm împreună cu un spital civil un centru de excelenţă în melanomul malign. De asemenea, sperăm ca până la sfârşitul acestui an să realizăm un centru de excelenţă în diagnosticul şi tratamentul glaucomului, centru care va fi primul din ţară. Centrul va avea cea mai performantă dotare, care va veni până la sfârşitul acestui an”, a spus comandantul spitalului.

Florentina Ioniţă Radu a precizat că spitalul va avea şi un centru de cercetări biomedicale. „Ne dorim să realizăm şi un centru de cercetări biomedicale. Ne străduim ca toţi oamenii care lucrează în spital să aibă o pregătire continuă”, a spus comandantul, cu prilejul ceremoniei de deschidere a Săptămânii Medicale Balcanice şi a Zilelor Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat miercuri că Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” reprezintă o unitate-fanion a medicinei militare româneşti, care anual tratează peste 175.000 de pacienţi. „Spitalul este o unitate-fanion a medicinei militare româneşti, înfiinţat în urmă cu 183 de ani. (…) Asistenţa medicală pe care o asigură SUUMC Carol Davila permite tratarea în fiecare an a peste 175.000 de pacienţi internaţi sau în ambulatoriu, acoperind o gamă largă de persoane, de la militari întorşi din teatrele de operaţiuni la membrii familiilor militarilor sau pacienţi civili. Am căutat să asigurăm resursele necesare finanţării sistemului medical militar în vederea modernizării şi dezvoltării de noi proiecte”, a declarat Mircea Duşa.

El a vorbit de riscurile la care sunt supuse cadrele medicale din domeniul militar. „Atunci când este nevoie trebuie să plece în cele mai periculoase locuri din lume. De când România participă alături de ţările NATO în teatrele de operaţii, sute de medici şi cadre medicale au participat alături de militari în aceste zone în care am avut misiuni”, a subliniat Duşa.

Prezent la ceremonie, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis felicitări comandantului spitalului, Florentina Ioniţă Radu, şi a asigurat-o de toată colaborarea din partea ministerului pe care îl conduce. „Întotdeauna am avut încredere în colegii de la medicină militară, m-am mândrit cu ceea ce aţi reuşit dumneavoastră. Medicina românească – fie ea civilă sau militară – este apreciată de foarte mult timp dincolo de graniţele României iar medicina militară este foarte apreciată în rândul populaţiei României, ceea ce cred că a contribuit şi la încrederea masivă pe care lumea o are în Armata Română. Am cunoscut Spitalul Militar de Urgenţă „Carol Davila” când eram student şi aveam stagii în acest spital. Cunosc foarte mulţi medici de acolo şi ca pacient, şi mai ales acum din această poziţie. Sunt convins că faceţi lucruri minunate şi sper ca împreună cu Ministerul Sănătăţii să putem să îmbunătăţim condiţia pacientului român”, a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. AGERPRES