colintineanu_laurentiu.jpgPurtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Laurenţiu Colintineanu, susţine că produsele miorelaxante, medicamente care relaxează musculatura, sunt disponibile şi că spitalele nu ar trebui să aibă probleme de aprovizionare cu aceste produse.

„Ministerul Sănătăţii face apel la managementul spitalelor şi la compartimentele de achiziţii din unităţile spitaliceşti să se adreseze producătorilor şi să caute produsul, pentru că el există şi trebuie să ajungă în spitale pentru ca activitatea să se poată desfăşura în condiţii optime”, a declarat Colintineanu, vineri, la o reuniune a miniştrilor Sănătăţii din ţările Europei Centrale şi de Est.

El a adăugat că impasul recent a fost cauzat de un stop de producţie din partea producătorului pentru produsul atracurium.

„În prezent, situaţia cu miorelaxantele este următoarea: o perioadă au existat anumite deficienţe de aprovizionare şi MS a fost în permanent contact cu Direcţiile de sănătate publică pentru a redistribui stocurile şi a aduce două tranşe de livrări de 10.000 de fiole. (…) Producătorul anunţase că va avea o pauză de producţie, între timp a reluat producţia, chiar înainte de termen, şi a comunicat Ministerului Sănătăţii, conform unei centralizări a nevoilor până la finalul acestui an, că primul lot de circa 35.000 de fiole este deja în distribuţie la distribuitorii din ţară”, a precizat Colintineanu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MS, necesarul pentru acest produs, calculat pe baza informaţiilor furnizate de spitale, este de circa 100.000 de fiole pentru acest an şi există un angajament ferm al producătorului că îl va livra fără nicio problemă.

„Al doilea produs, rucuronium, este al doilea miorelaxant de care spitalele au nevoie. Producătorul a suplimentat deja producţia pentru anul 2016. Prima tranşă de 35.000 de fiole va fi distribuită începând cu data de 14 iulie, necesarul anual este de 90.000 de fiole. Astfel, vor fi livrate 10.000 de unităţi lunar până la sfârşitul anului, plus prima tranşă de 35.000 de fiole pe care am anunţat-o deja”, a explicat Colintineanu. AGERPRES