În cadrul celor două evenimente de importanță majoră în lumea stomatologică, Congresul Internaţional de Medicină Dentară Transilvania şi Expoziţia Internaţională de Echipamente şi Produse de Medicină Dentară DENTA, Colgate, lider mondial în igienă orală, prezintă un produs revoluţionar pentru protecția împotriva cariei dentare: Colgate Maximum Cavity Protection cu Agent de Neutralizare a Acizilor din Zaharuri.

Colgate-Palmolive România pune la dispoziția publicului informațiile despre noua tehnologie expuse în prelegerea “NOUA ABORDARE ÎN PREVENIREA CARIEI DENTARE, PRIN TEHNOLOGIA PRO-ARGIN”, susținută recent de către Conf. Univ. Dr. Ada Delean în cadrul Congresului Internațional de Medicină Dentară Transilvania, desfășurat la Cluj-Napoca în organizarea Colegiului Medicilor Dentiști Cluj și al UMF “Iuliu Hațieganu”. Au fost prezentate rezultatele a 8 ani de cercetare clinică efectuată asupra a 14.000 de pacienți, privind beneficiile utilizării tehnologiei revoluționare cu Agentul de Neutralizare a Acizilor din Zaharuri în prevenția cariei dentare. Este vorba despre reducerea cu 20% mai mare față de obișnuitele paste de dinți cu fluor, în ceea ce privește incidența cariilor într-o perioadă de 2 ani.

“Tendinţa mondială actuală în ceea ce priveşte sănătatea odontală este de a preveni, de a diagnostica precoce şi de a interveni terapeutic minim invaziv. Utilizarea tehnologiei moderne cu arginină şi un compus de calciu, alături de fluor, în prevenirea cariei dentare, se încadrează perfect conceptului de stomatologie minim invazivă, care cunoaşte o dezvoltare rapidă. Utilizarea argininei, care se găseşte în mod natural în salivă, reprezintă o nouă abordare în prevenirea cariei dentare prin neutralizarea acizilor rezultaţi din zaharuri în placa bacteriană, completând astfel rolul fluorului în prevenirea apariţiei cariei dentare, fiind redusă demineralizarea şi favorizată remineralizarea ţesuturilor dentare”, declară Conf. Univ. Dr. Ada Delean (Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca).

La rândul său, Asist. Univ. Dr. Cristian Funieru, autorul unui important studiu privind prevalența cariei dentare în rândul copiilor din București arată că “75% dintre copiii cu vârste între 10 şi 17 ani din Bucureşti au carii, iar 64% au carii netratate. Nivelul de educaţie mai ridicat din familie este direct proporţional legat de o stare mai bună a sănătăţii orale. Copiii care au avut acces la tratament stomatologic în şcoală au prezentat o stare de sănătate dentară semnificativ mai bună. Studiile asupra noii tehnologii adăugate fluorului arată o scădere semnificativă a incidenţei cariilor după 2 ani, scădere cu 20% mai mare decât prin folosirea pastei de dinți ce conține doar fluor. Rezultatul este comparabil cu reducerea observată în studiile de analiză a pastelor de dinți cu fluor comparativ cu cele fără fluor și demonstrează că ar putea fi vorba despre o nouă descoperire revoluţionară în prevenirea cariilor.”

Rezultatele unui studiu clinic extins indică o scădere cu 20% a incidenței cariilor într-un interval de 2 ani – studiul a fost desfășurat asupra unui eșantion de 5.000 de copii din Thailanda și a evaluat eficacitatea anti-carie a două formule similare ale pastei de dinți Maximum Cavity Protection cu Agentul de Neutralizare a Acizilor din Zahararuri Fluor comparativ cu pasta de dinți cu fluor obișnuită (formulele având concentrația de 1450 ppm fluor, sub formă de NaF). La sfârșitul celor doi ani, cele două formule cu Agentul de Neutralizare a Acizilor din Zaharuri au indicat o reducere semnificativă a formării de noi cavități: cu 21.0% și 17.7% mai mare, în comparație cu o pastă de dinți care conține doar fluor. Rezultatul este comparabil cu reducerea observată în studiile de analiză a pastelor de dinți cu fluor comparativ cu cele fără fluor și demonstrează că lansarea Maximum Cavity Protection cu Agentul de Neutralizare a Acizilor din Zahararuri ar putea reprezenta noua descoperire revoluționară în prevenirea cariilor.

Colgate dispune de 6 centre de cercetare în întreaga lume, în care își desfășoară activitatea aproximativ 700 de oameni de știință, specializate într-o arie vastă de discipline, de la chimie și microbiologie, până la studii clinice. În ultimii trei ani, compania a realizat o medie de 1.500 de brevete și 200 de publicații pe an la nivel global, desfășurând anual peste 100 de studii clinice.