Colegiul Medicilor din România a trimis o adresă Camerei Deputaților prin care solicită adoptarea cât mai curând a legii privind vaccinarea, imunizarea reprezentând măsura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecțioase grave, a complicațiilor sau a deceselor produse de acestea.

Potrivit unui comunicat de presă al CMR, vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalității și morbidității prin boli infecțioase, a dus la creșterea substanțială a speranței de viață. În fiecare an circa 3 milioane de vieți sunt salvate prin vaccinare.

Totodată, CMR consideră că vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obține cea mai bună stare de sănătate posibilă și a nu fi expus în viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecțioase grave.

Din acest motiv, CMR a încurajat o reglementare legală solidă a activității de vaccinare, responsabilizarea clară a celor implicați, începând cu autoritățile, corpul profesional medical dar și reprezentanții legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din România iși dorește ca aceste responsabilități să aibă ca rezultat, în primul rând, protejarea vieții copiilor dar și a persoanelor adulte iar, în al doilea rând, reglementările să respecte principiile de bază ale exercitării profesiei medicale consacrate, a drepturilor constituționale dar și a tratatelor și convențiilor internaționale la care România este semnatară„, se arată în comunicat.

CMR afirmă că a urmărit cu atenție etapele parcurse de ‘Legea privind vaccinarea persoanelor din România’ și a transmis puncte de vedere constructive care să ajute la adoptarea unui act normativ coerent, în acord cu principiile fundamentale precizate.

„Aflat în procedură parlamentară la Camera Deputaților, proiectul de lege se află în situația în care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborării acestuia și pot influența negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezintă o lovitură dată sănătății publice și responsabilității pe care trebuie să o avem cu toții față de sănătatea copiilor noștri”, se mai arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, adresa trimisă către Camera Deputaților a fost semnată de Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Toma, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, Anca Drăgănescu, președintele Asociației Proimunizare, Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie, Dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, Victoria Aramă, președintele Societății de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Oana Falup Pecurariu, președintele Societății Naționale Române de Boli Infecțioase Pediatrice. AGERPRES