Raspunderea profesionala a medicilor si necesitatea infiintarii comisiilor de mediere in cazurile de malpraxis au reprezentat subiectele dezbatute in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul Colegiul Medicilor Prahova.

Presedintele Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, sustine ca Legea malpraxisului, aflata in dezbatere publica, este necesara deopotriva pentru sistemul sanitar si pentru pacienti, iar existenta comisiilor de mediere, care sunt un lucru obisnuit in alte tari, ar conduce la diminuarea semnificativa a proceselor in cazurile minore de culpa medicala.

„Este vital pentru noi toti ca sa stim ca, atunci cand se intampla o eroare sau o greseala cu actul medical, exista o legislatie corecta care incadreaza situatia respectiva intr-o anumita forma legislativa coerenta pentru a nu mai exista situatii confuze”, a mai subliniat presedintele Colegiului Medicilor Prahova.

Simona Schnelbach considera ca in majoritatea cazurilor prezentate de presa vina este a sistemului sanitar si a lipsei de legislatie. „Vrem sa ne aliniem si din acest punct de vedere la comunitatea europeana si trebuie sa fie infiintate comisiile de mediere care urmaresc stabilirea unei compensatii economice realizate in afara sistemului judiciar”, a mai precizat Schnelbach.

Ea a adaugat ca „responsabilitatea actului medical se situeaza pe trei directii: responsabilitate disciplinara, care apartine Colegiului Medicilor si care se refera la incalcarea unor coduri etice si deontologice; o responsabilitate administrativa, care tine de structura administrativa in care se gaseste medicul ce a oferit sevicii unui pacient, si o responsabilitate juridica, fie ea civila sau penala”. Reprezentantii Colegiului Medicilor au mai precizat ca este necesar sa fie stabilite protocoale medicale pentru fiecare tip de interventie medicala, pentru ca, in cazul unei reclamatii, sa se evalueze exact daca pacientul a fost tratat corespunzator si pentru a putea fi eliminate interpretarile in asemenea cazuri.