Colegiul Medicilor din Romania a analizat, in Comisia de Bioetica, proiectul de ordin privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din sectiile de anestezie si terapie intensiva si a constatat ca „proiectul, in elementele sale esentiale, incalca in mod flagrant si inadmisibil principiile eticii medicale, Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania, independenta profesionala a medicului precum si drepturile cetatenilor Romaniei garantate prin Constitutie”.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita retragerea imediata a proiectului, si solicita analizarea acestuia in grupuri multidisciplinare si in comisiile de etica, deoarece forma actuala este ”inacceptabila, deschide cale catre abuzuri si este de natura a zdruncina intr-o maniera ireparabila increderea populatiei, in general si pacientilor, in special, in corpul medical”.

In opinia CMR, proiectul este ”de un utilitarism extremist”, avand drept scop cresterea eficientei economice, introducerea unor restrictii financiare in abordarea pacientului si nicidecum de a creste calitatea actului medical. Criteriile de admisie in unitatea de terapie intensiva sunt inacceptabile din punct de vedere etic, sustin reprezentantii CMR, motivand prin faptul ca varsta este sugerata drept criteriu de admisie.

”Acest criteriu este un element clar de discriminare in asigurarea asistentei medicale, introduce un parametru demografic in evaluarea accesului la ingrijiri medicale si impune o criptoeutanasie (eutanasie mascata)”, spun reprezentantii CMR. Acestia sustin ca in proiectul Ministerului Sanatatii se pleaca de la premiza falsa ca un batran consuma resurse mai multe decat un tanar si ca varsta inaintata este in mod obligatoriu asociata cu cu boli coexistente severe, ceea ce nu ar mai impune un tratament pentru a prelungi viata.