Astarastoae_vasile_.jpgColegiul Mediciilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au lansat joi, în cadrul campaniei „Ignoranţa afectează grav sănătatea”, broşura „Drepturile pacienţilor” şi site-ul www.pacienti.ro.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat cu aceste prilej că aceasta este o acţiune civică pentru educarea şi instruirea pacienţilor cu privire la drepturile lor.
El a menţionat că era necesară o coaliţie între societatea civilă, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi şi profesioniştii din medicină pentru a depăşi criza actuală.

„Pacienţii trebuie să supravegheze modul în care le sunt respectate drepturile. De aceea pacienţii trebuie să fie parteneri activi în politicile de sănătate. Există însă un deziderat ce trebuie îndeplinit. Pacienţii trebuie să cunoască aceste drepturi pentru a se putea implica şi pentru a putea controla mecanismele de implementare. Aceasta este relaţia pentru care un program de educaţie cetăţenească referitor la drepturile pacienţilor nu este numai necesar, ci constituie o obligaţie civică”, a subliniat preşedintele CMR.


El a adăugat că era necesar să nu se mai spună că pacientul român este cel mai expus din Europa în privinţa drepturilor sale, în condiţiile în care nici corpul medical nu cunoaşte foarte bine aceste drepturi. Cezar Irimia, preşedintele COPAC, a făcut referire la faptul că pacientul român este cel mai puţin informat din Europa, ceea ce duce la manipularea lui. El şi-a exprimat speranţa că această campaniei va determina pe decidenţi să nu mai ia hotărâri care să afecteze starea de sănătate a populaţiei.


„Fiecare dintre noi este într-un moment sau altul pacient, fie că este vorba de o afecţiune mai gravă sau cronică, fie despre una minoră şi ocazională. De aceea este foarte important pentru noi să ne cunoaştem drepturile şi să le cerem atunci când este cazul”, a subliniat Cezar Irimia. Cristian Roşu, preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a spus la rândul său că a venit momentul ca serviciile medicale să graviteze în jurul pacientului şi nu pacientul în jurul serviciilor medicale. Proiectul are drept scop creşterea informării pacienţilor în general şi a pacienţilor cronici în special cu privire la drepturile pe care le au atunci când intră în contact cu sistemul sanitar. Broşura „Drepturile pacienţilor” este publicată într-un tiraj de 30.000 exemplare, distribuite atât în rândul asociaţiilor de pacienţi membre COPAC cât şi în reţeaua Info-sănătate din spitale, clinici şi cabientele medicilor de familei. Proiectul a fost susţinut de compania Novartis Oncology al cărui reprezentant dr. Eugen Grecu a declarat că a fost o onoare să poată finanţa acest proiect extrem de important pentru pacienţi.


„În epoca contemporană dreptul la sănătate face parte din drepturile omului şi are la bază drepturile naturale ale acestuia. De aici şi obligaţia statelor de a elabora o legislaţie adecvată şi de a implementa această obligaţie”, a subliniat preşedintele CMR. Potrivit raportului „Partea pacienţilor europeni – opţiuni şi implicaţii” publicat recent la Bruxelles, pacienţii români sunt printre cei mai puţin informaţi din Europa, situându-se abia pe locul 30 al ţărilor europene. Raportul arată că pacienţii români au nevoie de o informaţie uşor de înţeles despre sistemul de sănătate, accesul la un sistem de informare on line sau prin telefon, 24 de ore din 24, precum şi cataloage cu medici. Broşura lansată cuprinde date privind dreptul la sănătate prin informare, informaţii despre consimţământul informat, confidenţialitatea informaţiilor, drepturile asiguraţilor şi obligaţiile acestora date despre tratamente în străinătate, respectiv formularul E112, despre malpraxis medical şi despre COPAC. AGERPRES