Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti cere măsuri pentru asigurarea unei resurse umane suficiente la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, arătând că deficitul este „enorm”.
Potrivit unui comunicat de presă al CMMB, în Bucureşti-Ilfov, la ambulanţă lucrează aproximativ 900 de persoane, dintre care circa 100 de medici, care deservesc 2.583.460 locuitori – 2.139.439 în Bucureşti şi 444.021 în judeţul Ilfov, conform datelor Institutului Naţional de Statistică de la 1 iulie 2019, la care se adaugă persoane aflate în tranzit, studenţi, cetăţeni străini.
„Medici, asistenţi medicali, ambulanţieri, operatori – toţi fac parte din serviciul de ambulanţă şi depun eforturi, clipă de clipă, pentru sănătatea populaţiei. (…) Din păcate, deficitul de personal cu care se confruntă serviciul de ambulanţă este enorm. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti aduce în atenţie importanţa serviciului public de ambulanţă. În aceste condiţii, CMMB face un apel pentru măsuri urgente şi concrete pentru asigurarea de resurse umane suficiente pentru a acoperi nevoile bucureştenilor”, se arată în comunicat.
Prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, subliniază că medicii de urgenţă care deservesc Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov sunt mereu în alertă.
„De Ziua Naţională a Ambulanţei, gândurile noastre se îndreaptă spre colegii noştri medici pe ambulanţă, oamenii pentru care medicina înseamnă muncă de teren zilnică, pe stradă sau la domiciliul pacientului, într-o fugă neîncetată pentru a răspunde tuturor solicitărilor. De asemenea, nu putem să nu atragem din nou atenţia asupra nevoii acute de personal, inclusiv de medici, cu care se confruntă acest serviciu”, afirmă Prof. dr. Cătălina Poiană.
Numai anul trecut, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a răspuns unui număr de aproximativ 550.000 de solicitări. Aceasta înseamnă, în medie, aproape 23 de solicitări pe oră, în fiecare oră a fiecărei zile, precizează Colegiul Medicilor din Capitală.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov dispecerizează în medie 98 de echipaje pe tura de zi, dintre care 88 de echipaje proprii şi 10 echipaje ale serviciilor de ambulanţă private, iar pe tura de noapte 81 de echipaje, dintre care 73 echipaje proprii şi opt echipaje ale ambulanţelor private, arată sursa citată. AGERPRES