La Hotel Marriott din Capitala se desfasoara, in perioada 20-21 noiembrie, conferinta „Telemedicina – de la proiecte Near to Needs, la dezvoltarea de retele sanitare internationale”.
Manifestarea include aplicatii medicale, precum si o masa rotunda cu tema „Utilizarea telemedicinei ca o contributie la dezvoltarea sistemelor de sanatate romanesc si italian: posibile evolutii europene”.
Proiectul Near to Needs – cofinantat de Agentia Spatiala Europeana, Banca italo-romana, Camera de comert din Treviso si o serie de firme romano-italiene – si-a stabilit ca obiectiv dezvoltarea si validarea unui prototip de sprijinire a stabilirii diagnosticului si tratamentului anumitor boli, precum si formarea personalului medical si a asistentelor medicale. Acest deziderat se va realiza prin colaborarea intre structurile sanitare din orasul italian Treviso si un ambulator medical creat special la Spitalul Clinic Judetean din Timisoara. Cu prilejul analizei acestui proiect, s-a subliniat ca, in timpul desfasurarii lui, au fost experimentate – prin intermediul utilizarii de tehnologie prin satelit – aplicatii de teleconsult. In acelasi timp, au fost organizate sesiuni de e-learning si videoconferinta, pe parcursul carora medicii si asistentele medicale au primit informatii, s-a realizat un schimb de experienta, s-au facut studii de caz, s-a oferit consiliere privind cazuri clinice complexe, utilizandu-se date si imagini in timp real.
Ambasadorul Italiei in Romania, dr. Mario Cospito, a declarat, in deschiderea conferintei cu tema „Telemedicina – de la proiecte Near to Needs, la dezvoltarea de retele sanitare internationale”, ca tehnologia poate anula astazi distantele, venind cu servicii in beneficiul cetatenilor. Prin acest sistem, grupuri tot mai mari de populatie vor putea beneficia de asistenta sanitara. El a evidentiat ca acest tip de colaborare prin telemedicina aduce avantaje intregului sistem si permite schimbul de informatii din domeniul sanatatii. Excelenta sa, Mario Cospito, a reliefat importanta colaborarii pe plan european si a celei cu Romania, care aduce beneficii ce depasesc aceste tehnici.
Prin videoconferinta, ministrul italian al Sanatatii, dr. Maurizio Sacconi, a evidentiat, la randul sau, importanta colaborarii in asistenta sociala, a schimbului de informatii intre spitale, care constituie un element decisiv in asistenta medicala si in dezvoltarea cooperarii din domeniu. Ministrul italian a facut referire la faptul ca, in nord-estul Italiei, exista o mare capacitate de dezvoltare a serviciilor sanitare, cu oportunitati importante, care pot contribui la dezvoltarea generala, in zona europeana, a serviciilor prin telemedicina. Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, dr. Raed Arafat, a spus, la randul sau, ca telemedicina este o tehnica dincolo de orice bariera, care aduce cea mai mare expertiza acolo unde este nevoie sa se colaboreze pentru consultatii la distanta.
El s-a referit la cooperarea romano-italiana, amintind de cea cu spitalul din Timisoara, dar si cu Spitalul de Urgenta Floreasca, noul proiect venind in completarea altor initiative. Dr. Raed Arafat a subliniat faptul ca Ministerul Sanatatii acorda o deosebita importanta asistentei de urgenta si, in context, a mentionat ca 700 de ambulante au dotari performante de telemedicina, ce vor permite monitorizarea in timp real a pacientilor din diferite zone legate la centre regionale pentru asistenta medicala competenta. El a mentionat ca a inceput instalarea echipamentelor in aceste ambulante, 50% din acestea urmand a fi realizate, pana la 15 decembrie, cu fonduri de la Banca Mondiala. Astfel, 40 de spitale mici vor fi legate cu spitale regionale de care apartin. Acest lucru va permite acordarea de consultatii de catre specialisti si, mai ales, luarea deciziei transferului pacientilor.
Subsecretarul de stat a spus ca astfel de proiecte de colaborare vin in beneficiul pacientilor, acordandu-le asistenta medicala de calitate.