Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer s-a reunit la Bucureşti în perioada 27-28 noiembrie cu scopul de a colabora atât la nivel naţional, cât şi la nivel european în acţiuni concentrate pe pacient.
În special, în ţările din Europa Centrală, problema cancerului este mai acută decât în restul Europei, a evidenţiat sâmbătă Tom Hudson, preşedintele Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer.
El a menţionat că acest lucru se regăseşte mai ales în ceea ce priveşte accesul la tratament şi calitatea îngrijirilor, tratamentul fiind dificil şi limitat.
De aceea, riscul de a muri de cancer de înainte de vârsta de 75 de ani este cu 25% mai mare în zona ţărilor din Estul şi Centrul Europei faţă de principalele state din UE.
În ceea ce priveşte şansa de a supravieţui cancerului, aceasta este încă afectată de zona în care pacientul locuieşte. Astfel, în toată Europa există variaţii mari ale rezultatelor obţinute şi inegalităţi depinzând de locaţia geografică.
De aceea a evidenţiat, la rândul său, Simona Ene, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Bolnavi de Cancer din România, este importantă structurarea capacităţii organizaţiilor pe pacienţi şi educarea susţinătorilor pacienţilor din aceste ţări. Acest lucru poate fi obţinut prin împărtăşirea celor mai bune practici între statele membre şi prin discutarea şi construirea unei inţiative comune între toate părţile interesate.
Prin împărţirea experienţelor semnificative ale membrilor şi susţinătorilor pacienţilor acumulate în lupta împotriva cancerului şi împotriva autorităţilor din domeniul sanitar sau a companiilor de asigurări de sănătate din toată Europa, Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer doreşte să amplifice vocea pacienţilor din Europa Centrală şi de Est.
Este necesară o voce mai puternică dacă se doreşte acoperirea decalajului pe dramatic care există între ratele de supravieţuire a pacienţilor cu cancer în ţările din această zonă şi ţările din Europa de Vest.
Preşedintele Myeloma Euronet România, organizaţie non-profit a pacienţilor cu mielom multiplu din România, parte a reţelei europene Myeloma Euronet, Viorica Cursaru a evidenţiat, la rândul său, că autorităţile din România nu se implică suficient în ceea ce priveşte susţinerea acestor pacienţi, a accesului la tratament şi serviciile de calitate.
În concluzie, Tom Hudson a accentuat că nu contează dacă pacienţii sunt din Est sau Vest, accesul la tratament şi servicii trebuie să fie egal. AGERPRES
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina