Preşedintele CNAS, dr. Doru Bădescu, a declarat luni, că, independent de celelalte instituţii – Corpul de Control al primului-ministru şi Curtea de Conturi -, a sesizat DNA, în iulie, cu privire la activitatea desfăşurată de Casa de Asigurări Iaşi şi CASMB.
”Sesizarea în acest caz are în vedere raportarea unor servicii neefectuate de către furnizori şi neverificarea acestora la nivelul instituţiei. Aspectele principale care au făcut obiectul sesizării au fost: servicii raportate ca prezentare a pacienţilor în ‘urgenţă’, la 26 de furnizori de servicii medicale clinice, ponderea acestora a fost peste 33% (reprezentând media pe ţară), ajungând chiar până la 95,65%”, a explicat preşedintele CNAS, într-o conferinţă de presă.
Alte nereguli se referă la raportarea de investigaţii multiple pe acelaşi pacient sau la tarife superioare investigaţiilor paraclinice.
”Astfel, pentru ecografii de vase suma solicitată spre decontare reprezintă de 5-6 ori sau chiar de 7 ori valoarea investigaţiei, iar în cazul radiografiilor suma solicitată spre decontare reprezintă mult mai mult decât tariful per investigaţie ce a fost contractat”, a spus dr. Doru Bădescu.
Sesizarea în cazul activităţii CASMB referitoare la decontarea unor servicii neefectuate de furnizori arată că au fost decontate reţete pe care au fost adăugate de către farmacii poziţii noi faţă de reţeta originală, au fost raportate servicii paraclinice neefectuate, pentru care nu există cantitatea de reactivi aprovizionată, susţine acesta.
În ceea ce priveşte încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice în cazul închirierii spaţiilor de funcţionare ale CASMB în perioada 2010 – 2012 s-a avut în vedere că, potrivit constatării din raportul de audit al CNAS, valoarea chiriilor stabilite prin acordul-cadru pe durata de 3 ani a fost de 1.149.592,68 euro pentru sediul central (Str. Gheorghe Ţiţeica nr. 142) şi 873.868,68 euro pentru a doua clădire (Str. Sergent Matei Dumitru, nr. 1-3).
Sesizarea DNA din data de 18 septembrie cu privire la modul de exercitare a atribuţiilor de către persoanele responsabile cu organizarea şi desfăşurarea activităţii financiar-contabile a CASMB a avut în vedere abateri de la legislaţia financiar-contabilă. Astfel, au fost găsite neînregistrate în evidenţa contabilă la 31 decembrie 2011 creanţe estimate în sumă de 78.370.734 lei constatate prin raportul de audit al Curţii de Conturi.
Au fost găsite efectuarea de plăţi fără prevederi bugetare, neinventarierea tuturor elementelor patrimoniale, în valoare totală de 45.172.207 lei, din care creanţe de încasat, în sumă totală de 18.592.797 lei, obligaţii de plată faţă de creditori, în valoare totală de 26.579.410 lei, conform aceluiaşi raport de audit al Curţii de Conturi.
”Nu au fost luate măsuri pentru eliminarea neregulilor sesizate de organele de control, urmare a unor verificări anterioare, nu s-au aplicat procedurile de executare silită în cazul contribuţiilor datorate de persoanele fizice asigurate. Suma constatată prin raportul Curţii de Conturi este de 995.293 lei”, a menţionat preşedintele CNAS. AGERPRES