Casa Națională de Asigurări de Sănătate a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinței pronunțate de Curtea de Apel București cu privire la acordarea celor șapte pacienți bolnavi de cancer a unor tratamente în regim de compensare 100% care nu sunt cuprinse în lista de medicamente compensate și gratuite aprobată prin hotărâre de guvern.
În acest sens, la solicitarea CNAS, Curtea de Apel a emis certificatul de grefă în baza căruia se pune în aplicare această sentință. „Vă facem cunoscut faptul că medicamentele necesare pentru tratamentele celor șapte asigurați nu se află în lista care cuprinde denumirile internaționale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție socială, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărâre de Guvern și nu există preț de decontare stabilit de Ministerul Sănătății pentru aceste medicamente”, susține CNAS într-un comunicat remis marți.
Totodată, CNAS arată că i-a solicitat în scris avocatului care i-a reprezentat în instanță pe cei șapte asigurați să menționeze, pentru fiecare reclamant în parte, casa de asigurări de care aparține, farmacia aleasă în mod liber de asigurați și furnizorii de servicii medicale care prescriu tratamentele. „În momentul când vom intra în posesia datelor solicitate domnului avocat, CNAS va emite Ordine de președinte prin care va mandata casele de asigurări de sănătate indicate să încheie contracte cu farmaciile alese în mod liber de către asigurați, în vederea eliberării medicamentelor acordate în urma deciziei instanței, pe baza prescripțiilor medicale”, precizează sursa citată.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat că cei șapte pacienți vor avea tratament de săptămâna viitoare.
Șapte pacienți bolnavi de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a avea acces mai rapid la tratamente și medicamente noi, care nu se regăsesc pe lista de medicamente compensate sau gratuite, deoarece autoritățile nu au actualizat-o. În decizia instanței sunt enumerate și medicamente ce trebuie oferite în regim de compensare 100% (fără contribuție personală) celor șapte pacienți: Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Ipilimumab (denumire comercială Yervoy), Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma), Crizotinibum (denumire comercială Xalkori). Deși decizia nu este definitivă, ea este executorie. AGERPRES