La data de 5 septembrie 2024 a avut loc o nouă şedinţă a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), în care s-a discutat o serie de aspecte esenţiale pentru activitatea organizaţiei.


„Dată fiind complexitatea situaţiei şi interesul crescut al comunităţii noastre profesionale faţă de efectele generate de creşterea numărului de absolvenţi de medicină dentară, triplu faţă de media europeană, a fost decisă înfiinţarea unui grup de lucru la nivelul BExN, care să demareze dialogul instituţional necesar pentru identificarea celor mai potrivite măsuri şi politici publice, astfel încât reglarea acestor mecanisme să aibă loc, ţinând cont de toate realităţile profesionale şi medicale, inclusiv din perspectiva dezechilibrelor majore existente la nivel regional”, se arată pe pagina de Facebook a CMSR.

Membrii BExN au mai discutat despre necesitatea de a oferi tuturor medicilor stomatologi şi cabinetelor medicale în care aceştia tratează pacienţii o serie de instrumente de lucru utile, precum cele necesare procesării datelor personale. La finalizarea elaborării acestora de către echipele de experţi, vor fi transmise, cu ajutorul colegiilor teritoriale, modele de formulare privind GDPR, în conformitate cu reglementările în vigoare.

Tot din necesitatea de a oferi repere unitare medicilor stomatologi la nivel naţional, a fost decisă alcătuirea unui grup de lucru cu Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în vederea elaborării unui ghid cuprinzător pentru uşurarea parcurgerii reglementărilor în vigoare. Totodată, vor fi organizate întâlniri tripartite între CMSR, CNCAN şi Laboratoarele pentru Igiena Radiaţiilor din cadrul DSP pentru a avea o abordare unitară nivel naţional, pe baza unor proceduri simplificate, agreate şi validate de toţi actorii instituţionali, se mai arată.

A fost abordat obiectivul Comisiei profesional-ştiinţifice şi de învăţământ (CPSI) privind elaborarea unei metodologii privind detectarea cazurilor de cancer oral si crearea unei baze de date pentru comunicarea între membri. „La nivelul conducerii CMSR, a fost analizată evoluţia îngrijorătoare a incidenţei cazurilor de cancer oral, urmând ca prin dialog cu autorităţile competente, comunitatea medicilor stomatologi să poată fi inclusă în eforturile de detectare şi semnalare cât mai precoce a acestor cazuri, element esenţial în creşterea şanselor de supravieţuire şi tratare”, se mai subliniază.

Sursă foto: Facebook Colegiul Medicilor Stomatologi din România