Noul Regulament EMC, votat de membrii Consiliului Național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), a fost publicat în Monitorul Oficial. Printre principalele îmbunătățiri aduse acestuia se numără:

Creșterea numărului maxim de credite EMC care pot fi acordate evenimentelor de tip hands-on

Componenta practică a cursurilor este esențială pentru dezvoltarea profesională a medicilor stomatologi, încurajând perfecționarea în beneficiul pacienților și al excelenței în practica stomatologică. Astfel, potrivit noului Regulament, cursurile EMC de tip hands-on pot primi până la 10 credite EMC.

„Cursurile de tip hands-on aduc beneficii esențiale pentru dezvoltarea profesională a medicilor stomatologi. Demonstrațiile practice le permit acestora să simuleze situații reale în medii controlate. Astfel, cursanții se pregătesc eficient pentru provocările clinice și dobândesc o încredere sporită în aplicarea tehnicilor inovative. Învățarea interactivă în aceste cursuri, cu feedback în timp real, contribuie la o asimilare mai profundă a noilor informații, aducând un plus de valoare în calitatea serviciilor oferite pacienților”, afirmă Dr. Florin Lăzărescu, președinte CMSR.

O altă îmbunătățire adusă Regulamentului EMC este reprezentată de clarificarea și diversificarea criteriilor prin care medicii stomatologi pot deveni lectori acreditați.

Astfel, formele de Educație Medicală Continuă pot fi susținute de medicii stomatologi care  îndeplinesc minim trei dintre următoarele criterii:

  1. Dețin titlul profesional de medic stomatolog specialist sau dovada certificării prin examinare a calității de membru diplomat sau similar al unei societăți profesionale internaționale de profil;
  2. Dețin titlul științific de doctor în științe medicale;
  3. Au susținut câte o prelegere la cel puțin două evenimente dintre cele menționate la art. 3 alin. 2 din Decizia nr. 16/2CN/2021, organizate în domeniul stomatologiei de furnizori de educație medicală continuă acreditați sau de societăți profesionale internaționale de profil, în ultimii doi ani anteriori celui pentru care se solicită acreditarea;
  4. Au publicat minimum douăarticole, in extenso, în reviste de specialitate cotate ISI (International Scientific Indexing) cu factor de impact mai mare de 0,3.

*Lista societăților profesionale internaționale de profil agreate de CMSR se stabilește anual prin decizie a Comisiei EMC și se publică pe pagina de internet a CMSR.

Totodată, noul Regulament EMC uniformizează mecanica prin care profesioniștii din domeniu pot deveni lectori acreditați. Mai exact, atât cadrele didactice universitare cât și specialiștii care profesează vor trebui să-și depună dosarele de acreditare și să îndeplinească minim trei criterii din cele amintite mai sus. În acest mod, asigurăm o mecanică unitară pentru toți profesioniștii din domeniu, indiferent de statutul lor profesional.

Îmbunătățirea cadrului de acreditare a lectorilor și formelor EMC

Regulamentul EMC prevede și un nou termen intermediar în care lectorii și formele EMC pot depune dosare de acreditare.

Potrivit vechiului Regulament, data de 15 noiembrie reprezenta unicul termen de depunere a dosarelor de acreditare pentru anul viitor, atât pentru lectori cât și pentru organizatorii de forme EMC.

Noul Regulament EMC include noi excepții menite să stimuleze organizarea de evenimente educaționale de calitate pe tot parcursul anului.

Astfel, 15 noiembrie rămâne termenul limită la care organizatorii de forme EMC trebuie să-și depună dosarele de acreditare pentru anul următor. În același timp, tot până la data de 15 noiembrie trebuie depuse și dosarele pentru organizarea congreselor, conferințelor și simpozioanelor planificate în prima jumătate a anului următor.

Însă, a fost prevăzut un nou termen limită intermediar, la data de 15 mai, până la care se poate solicita acreditarea lectorilor și formelor EMC de tip congres, conferință sau simpozion. În aceste cazuri, acreditările primite vor fi valabile pentru a doua jumătate a anului în curs.

„Introducerea unui termen intermediar pentru depunerea dosarelor de acreditare aduce o flexibilitate necesară pentru lectori și furnizorii de educație medicală continuă. Astfel, oferim mai multe oportunități pentru organizarea și acreditarea evenimentelor, adaptându-ne mai bine la nevoile profesioniștilor din stomatologie. Această modificare contribuie la asigurarea unei educații de calitate, accesibilă pe tot parcursul anului, răspunzând cerințelor de perfecționare continuă ale colegilor noștri”, afirmă Dr. Florin Lăzărescu, președinte CMSR.

Profesioniștii neacreditați vor putea susține prelegeri în cadrul evenimentelor EMC

În noul Regulament EMC, Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a introdus o modificare care reflectă convingerea că expertiza poate îmbrăca diverse forme și merită valorizată. Profesioniștii desăvârșiți, recunoscuți de comunitate, vor avea astfel oportunitatea de a împărtăși cunoștințele lor cu participanții la evenimentele EMC, chiar dacă nu dețin o acreditare oficială de lector. Regulamentul revizuit permite profesioniștilor neacreditați să susțină prelegeri în cadrul manifestărilor de tip congres, conferință sau simpozion, în limita a maximum 10% din durata totală a prelegerilor din programul științific.

Prin această modificare, CMSR își propune:

  • Flexibilitate în organizarea evenimentelor EMC, permițând includerea contribuțiilor profesioniștilor a căror expertiză este apreciată de comunitatea medicală, chiar dacă nu sunt lectori acreditați.
  • Promovarea diversității ideilor și experiențelorîn stomatologie, integrând perspectivele variate ale profesioniștilor din domeniu.
  • Crearea de oportunități pentru împărtășirea cunoștințelorde către profesioniștii din stomatologie, îmbogățind astfel paleta educațională la evenimentele EMC.