greva4.jpgColegiul Medicilor din România (CMR) anunţă că susţine protestele personalului medical de la nivelul întregii ţări. „CMR a luat cunoştinţă de mişcările de protest ale medicilor. (…) Acestea se referă la condiţiile improprii de muncă şi încărcarea birocratică ce afectează grav calitatea actului medical. Funcţionarea complet deficitară şi incoerentă a sistemelor informatice ale CNAS, dar şi erorile legislative duc la blocarea sistemului, imputări abuzive asupra medicilor şi instituţiilor sanitare, dar şi batjocură asupra timpului de aşteptare şi accesului efectiv al pacienţilor la serviciile medicale. Toate acestea, la care adăugăm precaritatea veniturilor din sistemul sanitar, afectează în acelaşi timp demnitatea corpului medical şi a pacienţilor. În consecinţă, CMR susţine fără echivoc protestele medicilor de la nivelul întregii ţări”, se arată într-un comunicat remis joi.

Federaţia Sindicală ‘Hipocrat’ din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) au început luni seria de proteste anunţate, cu o grevă de tip japonez.
Solicitările FS ‘Hipocrat’ şi CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă); asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie. AGERPRES