Colegiul Medicilor din Romania a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, prin care ii solicita sa retrimita Comisiei de sanatate spre rediscutare amendamentele privitoare la malpraxis.
Potrivit unui amendament propus de Comisia de sanatate si familie din Camera Deputatilor, comisia de malpraxis a Autoritatii de Sanatate Publica este transformata intr-o instanta speciala care judeca si da decizii in probleme de responsabilitate civila, lucru interzis in mod expres de Constitutia Romaniei.
”Comisia de malpraxis trebuie sa ramana o comisie de mediere care sa realizeze reconcilierea partilor (medic, pacient si societatea de asigurari) si sa evite in privinta despagubirilor calea judecatoreasca. Amendamentele propuse de Comisia de sanatate si familie din Camera Deputatilor la Ordonanta de Urgenta nr. 20/2007 sunt anticonstitutionale si vor afecta grav desfasurarea activitatii medicale din Romania. Amendamentele propuse introduc prezumtia de vinovatie pentru cetatenii a caror singura vina este aceea ca au ales sa practice medicina. Daca se accepta o asemenea prevedere inseamna ca oricine poate sa faca o reclamatie si fara ca aceasta sa fie analizata, medicul sa devina muritor de foame, deoarece i se suspenda contractul de munca”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiuilui Medicilor din Romania.
In amendament la art. 670, alin. 2 se propune: ”urmare a primirii sesizarii formulate de persoanele prevazute la alin. 1, comisia are obligatia de a comunica conducerii unitatii, al carei salariat este cel impotriva caruia s-a facut sesizarea, decizia cu privire la suspendarea contractului individual de munca al acestuia pe toata durata derularii cercetarii”.
O asemenea ancheta complexa legata de malpraxis poate dura si ani de zile (in SUA, durata medie este de 2,6 ani).
Atat Constitutia Romaniei, cat si decizia Curtii Constitutionale nr. 51/2008 interzic crearea unor instante speciale, subliniaza reprezentantii CMR.
Comisia de disciplina a CMR analizeaza si da decizii referitor strict la raspunderea disciplinara, la comportamentul medicilor care sunt membrii in Colegiul Medicilor si nu se subroga in atributii puterii judecatoresti.
”Colegiul Medicilor din Romania nu va accepta o asemenea aberatie juridica, cum este cea propusa, si de aceea solicitam retrimiterea la comisie si rediscutarea impreuna cu reprezentantii autorizati ai Colegiului Medicilor din Romania. In caz contrar, vom face apel la toate mijloacele legale pe plan intern si international pentru anularea acestui capitol de lege”, a adaugat prof. Astarastoae.
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina