Astarastoae_vasile_.jpgPresedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a anuntat ca nu va fi de acord cu majorarea de 50 la suta a salariilor, ci va aplica recomandarea Bancii Mondiale pentru Romania, adica salariul minim al unui doctor sa fie de trei ori salariul mediu pe economie.

„Am mai studiat documentele si voi transmite urmatorul mesaj: Nu vom fi de acord cu majorarea de 50 la suta a salariilor. Vom aplica recomandarea Bancii Mondiale pentru Romania, astfel ca salariul minim al unui medic sa fie de trei ori salariul mediu pe economie. Suntem modesti. OCDE a recomandat ca salariul minim al unui doctor sa fie de cinci ori salariul mediu pe economie”, a explicat profesorul Astarastoae.

Intrebat daca exista posibilitatea ca medicii sa intre in greva, presedintele CMR a spus ca „orice este posibil”. „Nu vreau sa arunc amenintari. Acum trimitem porumbelul pacii. Cerem ca salariul minim al unui medic sa fie de trei ori salariul mediu pe economie”, a precizat Astarastoaie.

Presedintele CMR a spus ca nu se teme de amenintarile ministrului Sanatatii privind actiunea in instanta. „Vom face si noi actiuni. Deseori, chiar daca legea nu prevede autoritatea morala pe care o ai, poate declansa actiuni mult mai periculoase decat cele prin sindicat”, a mai spus profesorul Astarastoae.

El a subliniat ca o strategie nu se face pentru a fi transmisa de la inceput. „Avem suficienta imaginatie. CMR stie sa duca si o lupta dreapta, si un razboi de gherila, si stie sa-si afirme proiectele. Nu este altceva decat un mesaj de meditatie pentru guvernanti. Daca echitatea pe care autoritatile o solicita ar exista, atunci medicii ar intelege. Medicii inteleg foarte bine greutatile. Dar, daca exista inechitati, adica exista salarii enorme raportate la valoarea muncii, atunci, medicii trec si ei la actiune”, a conchis presedintele CMR.