Începând cu luna februarie 2022, la Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud funcţionează un club de educaţie pentru sănătate dedicat elevilor din şcoală, în cadrul unui proiect al Crucii Roşii Române.

Proiectul s-a derulat la nivel naţional, fiind infiinţate cluburi de educaţie pentru sănătate, în 31 de judeţe din România, printre care şi în judeţul Alba, în unităţi de învăţământ reprezentative pentru comunitate, supervizate de cadre didactice, cu implicarea voluntarilor.

Filiala Alba a ales comunitatea Abrud şi unitatea de învăţământ „Liceul Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud, unde am întâlnit de-a lungul anilor o deosebită implicare în tot ceea ce înseamnă activitate extraşcolară cu elevi şi despre elevi.

Din partea liceului, s-au evidenţiat, pentru a coordona voluntar la nivel local activitatea, două cadre didactice, recunoscute pentru dăruirea de a lucra cu elevii – domnul prof. Mateiu Marius şi doamna prof. Mardare Monica.

Clubul de Cruce Roşie a derulat până în prezent activităţi variate (minim 2 sesiuni de educatie pentru sanatate/ lună) pentru un total de 184 de elevi de gimnaziu şi liceu, conform unei planificări realizate în prealabil si cu sprijinul voluntarilor selectaţi.

Amintim câteva dintre principalele sesiuni:

– Alimentaţia sănătoasă (a fost aplicat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor)

– Igiena mâinilor

– Igiena dentară

– Acţiuni esenţiale privind prevenirea şi controlul COVID-19 în şcoli

– Vaccinarea

– Alimentaţia elevilor în timpul şcolii

– Acordare de prim ajutor (Noţiuni de bază, practică, Resuscitarea cardio-pulmonară).

În cadrul activităţilor, s-au evidenţiat prin pricepere şi implicare 19 voluntari, cărora le mulţumim pentru tot devotamentul şi sperăm să putem conta pe sprijinul lor şi în viitor.

Intenţia Crucii Roşii Române Filiala Alba este de a susţine în continuare activitatea desfăşurată în domeniul educaţiei pentru sănătate, la Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud, astfel încât tot mai mulţi elevi să poată beneficia de un stil de viaţă cât mai sănătos.

Proiectul este finanţat de USAID, prin intermediul apelului global al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie, în vederea îndeplinirii rolului auxiliar şi a mandatului Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, de a contribui la reducerea bolilor şi a pierderilor de vieţi, protejând în acelaşi timp sănătatea, siguranţa, bunăstarea şi mijloacele de trai ale celor mai vulnerabile persoane; urmăreşte totodată sprijinirea eforturilor de limitare, încetinire sau suprimare a transmiterii virusului SARS CoV-2, tratarea cazurilor şi sprijinirea comunităţilor afectate să menţină accesul la servicii esenţiale de sănătate şi sociale.