Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost dotată cu o moară de os, un aparat necesar efectuării transplantului de ţesut osos, în urma colectării a 6.400 de euro în cadrul unui concert caritabil organizat de Asociaţia Transilvană pentru Cultură.

„Târgu Mureş va fi un centru important în ceea ce priveşte transplantul tisular – în cadrul programului de transplant tisular – alături de celelalte centre, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti. Anul trecut a avut loc un concert caritabil pentru strângerea de fonduri pentru Centrul de Transplant de Celule. Mulţumim celor care au înţeles mesajul nostru, (…) toată comunitatea a participat prin acel bilet de acces la concert, plus donaţii. M-a impresionat faptul că cineva a trimis 18 lei, atât a avut, dar este un mesaj că aici comunitatea este alături de spital, înţelege nevoile spiralului (…) Avem şansa să avem spitale performante, iar Clinica de Ortopedie a SCJ Mureş este una importantă şi aceasta poate fi dovedită prin performanţele pe care le-a avut până în acest moment”, a declarat directorul medical al SCJ Mureş, dr. Ovidiu Gârbovan. El a spus că moara de os oferă posibilitatea prelucrării la Târgu Mureş a ţesutului osos necesar transplantării.

Profesor doctor Nagy Ors, şeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie a SCJ Mureş, a precizat că centrul din Târgu Mureş a fost acreditat ca centru de transplant ţesut osos şi părţi moi, adică ligamente, iar aici se efectuează prelevări de ţesut osos în timpul unor artroplastii de şold şi de genunchi. „Noi avem un contract semnat cu Spitalul Colentina din Bucureşti, care este în curs de reacreditare, care are bancă de ţesut osos. Ei sunt aceia care, după ce noi prelevăm osul, îl trimitem la Bucureşti pentru prelucrare, după care îl primim înapoi şi îl putem transplanta. Sunt multe cazuri în care avem nevoie de ţesut osos (…) Moara de ţesut osos ne era indispensabilă pentru că osul poate fi prelevat în condiţii moderne de transplant. Se numeşte moară pentru că aşa şi funcţionează, adică osul reprimit trebuie măcinat ca să fie implantat în patul receptor, acolo unde avem nevoie de transplant”, a precizat dr. Nagy Ors.
La Târgu Mureş se prelevează capul şi colul femural, respectiv condili femurali şi condili tibiali, care trebuie pregătite pentru transplant.

Preşedintele Asociaţiei Transilvane pentru Cultură, Felix Hodoş, a precizat că acţiunile caritabile organizate nu se vor opri aici şi că în toamnă intenţionează demararea unei noi acţiuni caritabile, de această dată pentru achiziţionarea unui aparat necesar transplantului de cornee. AGERPRES