spit_jud_constanta_.jpgO ultramoderna clinica de chirurgie cardio-vasculara infiintata anul trecut la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, investitie de circa 11 milioane de euro facuta de Consiliul Judetean, si-a restrans activitatea, din cauza lipsei fondurilor necesare desfasurarii actului medical.

Senatorul PSD Alexandru Mazare a declarat, joi ca pentru a functiona la parametri normali, clinica are nevoie de bani ce nu pot fi asigurati din bugetul local, facandu-se demersuri pentru introducerea clinicii de la Constanta in reteaua de clinici existenta la nivel national, din care fac parte unitati similare din Cluj, Timisoara, Targu Mures, Bucuresti si care sunt finantate de la bugetul central printr-un program aparte.

„Este vorba, in primul rand, de bani necesari pentru consumabile. Decontarea pe care o face spitalul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, fondurile proprii, toti acesti bani nu le permnit oamenilor de aici ca sa asigure finantarea clinicii pentru a functiona la parametri normali. Nu mai spun ca aici lucreaza specialisti care au venit de la Bucuresti la Constanta si carora Consiliul Judetean le asigura cazarea prin platirea de chirii”, a spus Mazare.

Potrivit acestuia, anul trecut, fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a asigurat CJ Constanta ca ministerul va contribui cu 5 milioane de euro la infiintarea clinicii de chirurgie cardio-vasculara, ceea ce nu s-a petrecut „fiind doar vorbe”, intreaga investitie fiind suportata doar de autoritatea locala.

„Efortul autoritatii locale de a dota la standarde ridicate aceasta clinica trebuie continuat prin introducerea ei in programul national de inima. Numai ca acolo sunt cativa profesori din centrele devenite traditionale, care impart banii si nu le convine sa mai apara un nou venit, Constanta. Am inceput discutii si presiuni pe ministrul Sanatatii, pentru a lua atitudine. El trebuie sa se razboiasca cu acesti domni mari profesori care isi impart banii numai lor. Fratele meu, Alexandru, a facut si o interpelare in Parlament, iar acum urmeaza partea a doua, etapa bataliei, pentru a ne da si noua fonduri”, a declarat, la randul sau, primarul municipiului Constanta, Radu Mazare.

Managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Ion Niculescu, a declarat ca pentru „o relativ buna functionare” a clinicii de chirurgie cardio-vasculara este nevoie, lunar, de circa 20 de miliarde de lei vechi, in conditiile in care pentru functionarea clinicii la parametri maximi, necesarul solicitat este de peste 60 de miliarde de lei vechi. „Sunt cazuri in care cu un singur pacient se cheltuieste un miliard de lei vechi”, a afirmat medicul. Clinica de chirurgie cardio-vasculara are banca de organe, o capacitate de 35 de paturi si este dotata cu 49 de echipamente de ultima generatie, in clinica lucrand peste 20 de specialisti.

Conform sefului clinicii, dr. Mircea Patrut, in banca de organe a unitatii medicale se pot depozita homogrefe – tesuturi, artere, valve, celule stem, sange si diferite organe, fiind prima banca de acest gen din Romania.

„Pe langa faptul ca la Constanta pot fi prelevate si pastrate organe si tesuturi de la donatori, in acelasi timp, clinica poate fi in contact on-line cu celelalte banci de acest gen din lume, putandu-se colabora pentru salvarea vietilor oamenilor”, a afirmat dr. Patrut.

La sfarsitul anului trecut, intre Clinica de chirurgie cardio-vasculara de la Constanta si o clinica similara din Baden – Germania a fost semnat un contract de cooperare, prin care medicii constanteni se pot perfectiona la clinica germana, una dintre cele mai mari si moderne din Europa, iar medicii din Germania efectueaza operatii dificile la Constanta, impreuna cu colegii lor romani.

„Impreuna vom pune la punct anumite tipuri de interventii chirurgicale, iar cazurile mai grele, pe care nu le vom putea rezolva aici, le vom trimite in clinica dumnealor, unde posibilitatile si experienta medicilor sunt mai mari”, a declarat dr. Mircea Patrut, la semnarea protocolului. La evenimentul desfasurat la Constanta, medicul german Alexander Tejas a declarat ca la Clinica de chirurgie cardio-vasculara din Baden, anual sunt operati peste o suta de pacienti romani, dintr-un total de 1.600 – 2.000 de operatii pe cord deschis care se fac in fiecare an. Unul dintre acesti pacienti a fost si mama primarului Radu Mazare, care a suferit o interventie chirurgicala, anul trecut, in ziua alegerilor locale din luna iunie.

„A fost o operatie extraordinar de dificila. Cert e ca i-au scos inima din piept, i-au schimbat o valva, i-au pus inima la loc. Operatia a fost mai mult decat o reusita, iar dupa o luna, la ziua mea, mama mea dansa. As vrea ca astfel de operatii, de un asemenea grad de dificultate, sa se desfasoare si la Constanta, si sunt convins ca asa se va intampla”, a afirmat Radu Mazare.