angiomed.jpgIncepand cu sfarsitul anilor ‘50, atunci cand stimulatoarele cardiace au fost implantate pentru prima data, milioane de oameni ca dumneavoastra (cei cu neregularitati ale ritmului cardiac) s-au putut si se pot intoarce la stilul lor normal/natural de viata.

Astazi, aceste microprocesoare sunt mult mai mici, mai usoare si mult mai performante din punct de vedere al tehnologiei abordate in domeniu.
Astfel, parametrii acestora pot fi ajustati dupa implantare fara necesitatea unei alte interventii chirurgicale traumatizante.
Or insasi procedura chirurgicala de implantare a devenit una obisnuita/de rutina, care nu necesita un grad de complexitate ridicat.

Si ca sa va creati o imagine cat de cat clara/relevanta asupra modului natural de functionare al inimii dumneavoastra, in comparatie cu un sistem de ajutaj prin stimulare cardiaca pentru o inima bolnava/cu tulburari de ritm cardiac, in materialul care urmeaza va vom face o scurta prezentare prin comparare a celor doua situatii, in mod punctual.

Asadar, in mod normal, actiunea de pompare a sangelui executata de catre inima dumneavoastra este controlata de catre niste mici impulsuri electrice produse de stimulatorul natural al cordului, in speta de catre nodul sinusal, aflat in atriul drept al inimii. Impulsurile astfel date/create, calatoresc prin intreaga masa musculara a atriilor, determinandu-le sa se contracte, dupa care ajung la o jonctiune aflata in mijlocul inimii numita „nodul atrioventricular” (nodul AV). Transmiterea impulsurilor continua prin caile de conducere aflate in ventricule, determininand inima sa bata, dupa care aceasta se odihneste pana la urmatorul impuls cand se declanseaza un nou ciclu si tot asa, pana in momentul in care frecventa impulsurilor scade sau se deregleaza in ciclul sau normal, prin aparitia tulburarilor de ritm cardiac.


Astfel, una dintre cele mai obisnuite/frecvente afectiuni care necesita stimulare cardiaca prin implantarea de stimulator cardiac, se numeste „bradicardia cardiaca”, care inseamna o frecventa cardiaca redusa/joasa, in raport cu nivelul acesteia cerut de catre organism. Simptomele unei astfel de afectiuni se manifesta prin: perioade lungi de oboseala frecventa, sincope in respiratie prin scurtarea duratei normale a acesteia, lesinuri.


Bradicardia este cauzata in general de catre una din urmatoarele sau ambele tulburari de ritm cardiac si anume:

Sindromul nodului sinusal bolnav (Sick Sinus Sindrome) – atunci cand nodul sinusal emite impulsuri electrice la o frecventa prea redusa sau neregulata;

Blocajul cardiac (Heart Block) – atunci cand impulsurile electrice sunt incetinite, devin neregulate sau se opresc.
Blocajul cardiac poate aparea la nivelul nodului AV sau de-a lungul cailor de conducere.

inima1.jpg



Tulburarile de ritm cardiac au o varietate de cauze, inclusiv defecte cardiace ereditare, diverse boli, angina pectorala sau cicatrici formate pe tesutul miocardic ca urmare a unui infarct si/sau din cauze necunoscute.


Tocmai aceste tulburari de ritm cardiac pot fi indepartate/eliminate, cu ajutorul stimulatorului cardiac implantabil, cu ajutorul caruia impulsurile electrice neregulate sunt reglate si aduse la nivelul unei inimi normale in pieptul dumneavoastra, ca sa va puteti bucura in continuare de o viata normala si nesincopata.

Acest mic aparat care functioneaza ca un microprocesor/minicomputer este compus dintr-o carcasa metalica (generatorul de puls electric), care contine niste baterii speciale de lunga durata (5-7 ani) si care cu circuitul electronic aferent, temporizeaza si controleaza impulsurile electrice trimise in mod artificial in inima dumneavoastra.

comonente simulator.jpg

simulator dublu.jpg

Impulsurile electrice se transmit prin niste conductori speciali izolati, numite sonde de stimulare. Acest conductori care sunt conectati la randul lor la stimulator sunt deosebit de flexibili pentru a putea rezista flexiunilor si/sau rasucirilor la care sunt supuse din cauza miscarilor corpului si bineinteles a batailor inimii dumneavoastra.


Contactul cu inima se realizeaza prin intermediul unui electrod metalic, aflat la varful sondei de stimulare. Prin intermediul acestuia, stimulatorul monitorizeaza „constiincios” activitatea electrica a inimii dumneavoastra si trimite astfel drept raspuns de corectie, impulsuri electrice numai atunci cand inima are nevoie de acestea.

simulator 1 electrod.jpg



Iata de ce, functie de afectiunea de care sufera pacientul in nevoie, se determina si tipul de stimulator cardiac care urmeaza sa fie implantat.

Asa ca, medicul dumneavoastra de specialitate din clinica „ANGIOMED”, in functie de afectiunea constatata si gradul acesteia de risc, va poate indica tipul de stimulator de care aveti nevoie stringenta si pe care (datorita aprovizionarii clinicii noastre in mod prompt de catre MEDTRONIC – USA, prin distribuitorul sau unic in Romania – S.C. Silva Trading S.R.L.), vi-l poate implanta la cerere si totodata grabnic/urgent, in clinica de cardiologie/invaziva-interventionala ANGIOMED, Bucuresti.


Asadar, puteti beneficia in clinica Angiomed, la cererea dumneavoastra si numai la indicatiile medicului specialist, de urmatoarele tipuri de stimulatoare cardiace: unicameral, bicameral, biventricular, VDD si antitahicardic.


Nu trebuie sa faceti griji, deoarece stimulatorul dumneavoastra este programabil. Asa ca, in situatia in care starea dumneavoastra de sanatate o solicita sau cerintele/parametrii de stimulare se modifica, medicul dumneavoastra poate decide ajustarea unora dintre parametrii stimulatorului, chiar in timpul unei consultatii de specialitate, fara sa fie necesara o alta interventie chirurgicala.

simulator 2 electrozi.jpg


In consecinta, ati putea fi surprinsi sa aflati cat de repede va reveniti dupa o interventie chirurgicala de implantare a unui stimulator cardiac. Asa ca urmand sfaturile medicului dumneavoastra si pe masura ce incepeti sa va simtiti mai bine, ar trebui sa fiti capabili ca, treptat, sa va reluati activitatile normale. Aceste activitati pot include:

– calatoriile, conducerea masinii;

– baia, dusul, inotul;

– reluarea activitatii sexuale;

– reluarea activitatii la locul de munca;

– implicarea in diverse activitati recreative cum ar fi: plimbarile, gradinaritul, golful, bowling-ul, sau jocurile cu mingea.

Monitorizarea stimulatorului il ajuta pe cardiologul dumneavoastra sa evaluieze functionarea acestuia, interactiunea pe care o are cu inima si starea electrodului si a bateriei.


Stimulatorul dumneavoastra poate fi monitorizat in timpul vizitelor efectuate la cabinetul medicului specialist cardiolog din cadrul clinicii Angiomed. Programarea acestor vizite la cardiologul dumneavoastra poate depinde de tipul de stimulator pe care il aveti si de protocolul intern al clinicii. Monitorizarea va deveni mai frecventa pe masura ce stimulatorul se apropie de termenul cand trebuie inlocuit (5-7 ani).

simulator 1 electrod.jpg

Este foarte important sa respectati toate vizitele pe care vi le programeaza cardiologul dumneavoastra si deopotriva sa respectati cu sfintenie regimul de convietuire cu stimulatorul constand in imprejurari, mediu, utilaje, mecanisme s.a., detalii care sunt descrise amanuntit in cartea/carnetul de identificare a timulatorului pe care il aveti implantat.


Fiti atenti la semnele fizice care ar putea indica faptul ca stimulatorul dumneavoastra ar trebui verificat si sunati-va/vizitati imediat medical dumneavoastra cardiolog, cand apare unul dintre urmatoarele evenimente:

– dificultati in respiratie, ameteli sau lesinuri;

– umflaturi ale picioarelor, gleznelor, mainilor sau incheieturilor;

– durere in piept sau sughituri prelungite;

– febra, inrosire, umflare sau supurare a cicatricii.

Speram ca prin scurta noastra prezentare a vietii cu stimulator cardiac, am venit in sprijinul dumneavoastra, spre elucidarea unor necunoscute si totodata spre revitalizarea vietii personale si a sperantei ca mai exista o sansa la indemana de exploatat in interesul si favoarea dumneavoastra, oferita in clinica ANGIOMED.

“ Noi stim ce aveti pe inima.”

Un articol semnat de catre:

– Prof.univ.dr. Ion Tintoiu – medic primar interne-cardiologie si stimulare cardiaca – FESC;

– Dr. Ion Bostan – medic primar cardiolog, stimulare cardiaca si aritmologie;

– Ing. Robert Alexandru – Consultant tehnic si clinic Medtronic in Romania.