popescu clara.jpgCea mai mare parte a farmaciilor din România vând medicamentele pe care le mai au în stoc iar apoi, rând pe rând, ca într-un joc de domino, se vor închide, a declarat joi, la Forumul Industriei Farmaceutice care se desfăşoară la Poiana Braşov, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.

„Potrivit unui studiu, 75% din farmaciile din România sunt în pragul falimentului. Până şi farmaciile din rândul marilor lanţuri farmaceutice au început să aibă probleme. Vom vedea atunci când se vor închide rând pe rând farmaciile ce se va întâmpla cu pacienţii. Am organizat acest forum care vorbeşte despre criza medicamentelor şi despre metode de depăşire a crizei şi niciun reprezentant al Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Guvern, Parlament, nimeni nu este prezent aici cu noi. Nu interesează pe nimeni ce se întâmplă în sectorul medical şi cel farmaceutic. În această linişte se întâmplă cele mai rele lucruri din ultimii ani şi pe nimeni nu interesează”, a afirmat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.


Clara Popescu a spus că farmaciile au probleme de mai mulţi ani, dar cu ajutorul distribuitorilor au reuşit să se menţină pe linia de plutire. În acest moment, la majoritatea farmaciilor, medicamentele nu s-au plătit din luna august 2009, cu excepţia câtorva judeţe unde casele de asigurări de sănătate au plătit 20-30% din luna septembrie, deşi termenul de plată s-a prelungit la 210 zile, în prezent ajungându-se la 270 de zile. Potrivit Clarei Popescu, nu se ştie dacă toate medicamentele eliberate de la 1 ianuarie 2010 se vor plăti sau când se va face plata acestora. În România sunt în prezent 6.000 de farmacii, dintre care 4.500 au contract cu casele de asigurări de sănătate. AGERPRES