Clădirea în care funcţionează Clinica de Oftalmologie a Spitalului Municipal Timişoara şi care deserveşte pacienţi din tot vestul ţării, având rang universitar, va intra în renovare, în această toamnă.
În perioada următoare va fi organizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor, investiţia pentru refacerea faţadei şi a acoperişului imobilului fiind asigurată de la bugetul local.

„Putem considera că este o investiţie medicală, dar şi în patrimoniul istoric al Timişoarei, aceasta fiind una dintre cele mai vechi clădiri din oraş. Am terminat toate fazele de proiectare, urmează licitaţia de execuţie. Valoarea estimată pentru acest obiectiv este de 1,469 milioane de lei plus TVA”, a declarat vineri viceprimarul Dan Diaconu.

Clinica de Oftalmologie a fost ridicată pe ruinele unei foste mănăstiri, în urmă cu aproape trei veacuri.
Fiind prima clădire ridicată pe teren mlăştinos, construcţia nu are fundaţie, pereţii au crăpat, igrasia a măcinat cărămida, iar bucăţi de tencuială cad de pe pereţi în interiorul saloanelor. Din cauza acestor neajunsuri, medicii susţin că există riscul permanent de infecţie a pacienţilor.
Ambulatoriul de specialitate cu Unitatea de Primire Urgenţe a Clinicii de Oftalmologie a fost ridicat în anii ’60 şi este în subordinea Ministerului Sănătăţii, spre deosebire de restul clădirii, care aparţine Bisericii Greco-Catolice.

Aici, fac practica şi studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Victor Babeş’ din Timişoara, dar şi în jur de 30 de rezidenţi, iar zilnic trec pragul pentru consultaţii între 80-100 de pacienţi.
Potrivit documentelor istorice, mănăstirea a fost ridicată de aşa-numiţii „popi negri”, care au aparţinut Asociaţiei religioase „Sf. Ioan Nepomuk” şi care au inaugurat la Timişoara un spital şi o farmacie, primele din Banat, în anii 1735-1737.

În perioada 1748-1753 lângă spital s-a ridicat o biserică ce a fost distrusă de revoluţionarii paşoptişti maghiari, în anul 1849. Pe locul respectiv, se înalţă Biserica Greco-Catolică şi spitalul de Oftalmologie, construite în anii 1850.

Din 1948 până după revoluţia din 1989, biserica a fost închisă de regimul comunist, rămânând funcţională doar partea spitalicească. AGERPRES