Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna va achita farmaciilor medicamentele gratuite şi compensate eliberate în aprilie anul trecut, după ce farmaciştii au ameninţat că vor sista eliberarea acestora începând cu luna martie. Preşedintele CJAS Covasna, Forro Bela, a declarat că, miercuri, în urma deschiderii de credite, a fost alocată suma de 3.258.000 lei pentru plata medicamentelor compensate cu şi fără contribuţie personală aferente lunii aprilie 2010, precizând că se aşteaptă şi celelalte deschideri de credite pentru a se putea achita progresiv debitele către farmacii.

Anunţul conducerii CJAS vine la scurt timp după ce farmaciştii din judeţul Covasna au ameninţat că vor sista eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate începând cu data de 7 martie. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Nagy Andras, a declarat, pentru AGERPRES, că CJAS a plătit la finele lunii ianuarie 3,8 milioane de lei pentru medicamentele eliberate până în luna martie 2010, însă au mai rămas de achitat aproape 10 milioane de lei.


”Plăţile făcute sunt insuficiente. (…) Din banii viraţi farmaciilor nu am reuşit să plătim toţi distribuitorii, prin urmare vom avea în continuare dificultăţi în aprovizionare şi nu vom putea asigura toată gama de medicamente”, a declarat Nagy Andras. Acesta a adăugat că datoriile pe care CJAS le are către farmacii au depăşit cu mult termenul de plată convenit, în consecinţă s-a decis ca în faţa farmaciilor să fie amplasate ”panouri ale ruşinii”, astfel încât pacienţii să ştie care este valoarea restanţelor şi motivele pentru care nu găsesc medicamente pe rafturi.


Nagy Andras a mai menţionat că farmaciile sunt penalizate de furnizorii de medicamente pentru fiecare zi întârziere, iar mai grav e că, în timp ce aşteaptă deblocarea plăţilor, farmaciştii sunt nevoiţi să plătească lunar TVA şi impozit pe profit pentru facturi neîncasate. Conducerea Colegiului Farmaciştilor a adresat anul acesta o petiţie Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor prin care solicită ca, până la stingerea arieratelor, să suspende aceste plăţi, subliniind că farmaciile funcţionează din punct de vedere comercial ca orice SRL sau SA din ţară. AGERPRES