cas_bistrita.png

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud a încheiat anul 2010 cu datorii de 42 milioane lei către furnizorii de servicii medicale, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul acestei instituţii, Vilhelm Szekely.

Din totalul datoriei, 34 milioane lei trebuiau încasate de farmaciile care au contract cu CJAS pentru medicamentele compensate eliberate în perioada martie-iulie a anului trecut, iar restul sumei ar fi trebuit să ajungă la spitale, pentru a acoperi deconturile pe lunile noiembrie şi decembrie. „Din datoriile neonorate de Casă la sfârşitul anului 2010, am plătit (în acest an – n.r.) medicamentele aferente lunilor martie, aprilie, mai, iunie şi parţial luna iulie şi din serviciile medicale spitaliceşti pe care nu le-am plătit, parţial lunile noiembrie şi decembrie”, a precizat directorul CJAS Bistriţa-Năsăud.

Potrivit lui Vilhelm Szekely, în 2010 CJAS a primit un buget total de circa 130 milioane lei, faţă de estimarea iniţială de 174 milioane lei. Directorul CJAS a explicat că alocările insuficiente se datorează şi faptului că serviciile medicale de care beneficiază locuitorii judeţului într-un an depăşesc ca valoare sumele încasate din contribuţiile la sănătate.

„Conducerea CNAS pune în balanţă, când aprobă bugetele de cheltuieli şi veniturile care se colectează la nivel de judeţ. Şi la nivel de judeţ colectarea a fost de 123 milioane lei, deci veniturile acoperă numai parţial cheltuielile cu serviciile de sănătate, pentru că totalul de cheltuieli la nivelul CJAS Bistriţa-Năsăud a fost de 137,7 milioane lei, şi poate că şi de aici vine oarecum neperformanţa noastră de a obţine bugete la nivelul necesarului, pentru că suntem oarecum puşi la colţ”, a explicat directorul CJAS Bistriţa-Năsăud.

În acest an, sumele alocate pentru primele cinci luni ale anului sunt în medie aceleaşi cu cele din 2010, ridicându-se la circa 60 milioane lei. AGERPRES