Consiliul Judeţean Braşov va aloca în acest an peste 40 de milioane de lei pentru cele şase spitale aflate în subordine, invesţiile în domeniul sănătăţii fiind considerate o prioritate, informează instituţia într-un comunicat de presă.

Conform aceleiaşi surse, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul Clinic de Obstretică – Ginecologie „Dr.I Sbârcea”, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie şi Spitalul de Pneumoftiziologie a fost prevăzută, în bugetul pentru anul 2017, suma de 40.545.960 de lei, cu 10 milioane de lei mai mult decât totalul fondurilor alocate de CJ Braşov şi cheltuite de cele şase unităţi medicale în perioada 2012 – 2016.

Suma alocată în acest an este justificată , printre altele, prin demararea unui amplu proiect de reabilitare a pavilionului central al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, precum şi prin darea în folosinţă, în perioada următoare, a corpului vechi al Maternităţii Braşov, reabilitat în totalitate, a cărui dotare va fi asigurată cu fonduri din bugetul judeţului.

„Concret, la capitolul sănătate vorbim despre modernizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru care am prevăzut de la bugetul judeţean pe acest an suma de patru milioane de euro. Este o investiţie mare, dificilă, deoarece va crea disconfort, dar este absolut necesară. De asemenea, vom inaugura în curând investiţia de la Maternitate, unitate care va fi radical schimbată în bine, atât din punct de vedere al aspectului şi condiţiilor din interior, cât şi al aparaturii medicale. Spitalul Clinic de Copii este o altă unitate medicală pe care o avem în atenţie, pentru care am prevăzut sumele necesare reparaţiilor curente şi investiţiilor. Este primul an în care sănătatea braşoveană primeşte de la bugetul judeţean sume corespunzătoare atât pentru lucrări de reabilitare şi modernizare, cât şi pentru dotări cu aparatură, mobilier şi echipamente”, a afirmat preşedintele CJ Braşov, Adrian Ioan Veştea.

Veştea a precizat că va continua alocarea lunară de la bugetul instituţiei a sumei de 40.000 de lei, destinată acordării unor stimulente cadrelor medicale din cele şase spitale, în funcţie de criteriile stabilite anul trecut: numărul de paturi, numărul de linii de gardă şi numărul de posturi din fiecare spital.

În paralel, la nivelul conducerii administraţiei judeţene continuă demersurile pentru realizarea unui spital regional la Braşov, problema fiind pusă în discuţie recent, în cadrul unei întâlniri la care au participat preşedintele CJ, prefectul şi parlamentarii din judeţ.

„Vom încerca să identificăm suprafaţa de teren necesară pentru a putea pune bazele unui nou spital clinic de urgenţă. Nu este un moft să gândim un asemenea proiect, ci o necesitate pentru comunitatea braşoveană, ţinând cont că la nivelul Regiunii 7 Centru suntem cel mai mare judeţ ca populaţie şi avem cea mai mare aglomerare urbană”, susţine preşedintele CJ Braşov.

CJ Braşov a alocat în acest an peste 28 de milioane de lei Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, 3 milioane de lei Spitalului Clinic de Copii, peste 2,5 milioane de lei Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie, 5,7 milioane de lei Spitalului de Obstretică – Ginecologie „Dr.I.Sbârcea”, 340.000 de lei Spitalului de Boli Infecţioase şi 318.000 de lei Spitalului de Pneumoftiziologie.

Potrivit comunicatului de presă, fondurile cheltuite din bugetul Consiliului Judeţean pentru cele şase spitale din subordine, în perioada 2012-2016, pentru cheltuieli curente şi investiţii au fost de 30,4 milioane de lei. AGERPRES