judetean_braila.jpgConsiliul Judeţean Brăila va angaja o firmă specializată în infecţii intraspitaliceşti, care se va ocupa de obţinerea acreditării Spitalului Judeţean de Urgenţă, după cum a anunţat marţi preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

„Lucrăm la angajarea unei firme specializate în infecţii nozocomiale (intraspitaliceşti – n.r.), care se va ocupa inclusiv de autorizări. Problema unui spital e de circuite şi de microbi, de aici pleacă toate nenorocirile. Ca să fii autorizat şi să primeşti o evaluare bună, trebuie să ai aceste nozocomiale bine stăpânite şi să ai circuitele foarte bine desenate”, a declarat Gheorghe Bunea Stancu.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila se află în plin proces de reorganizare, prin construirea unei ambulatoriu de specialitate în cadrul instituţiei, motiv pentru care, din octombrie 2010, unitatea funcţionează cu autorizaţie sanitară cu titlul provizoriu. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină, a declarat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila se află în plin proces de evaluare pentru a primi autorizaţia de funcţionare şi că ‘va primi un plan de conformare, pe realitate care există în momentul de faţă în instituţie’.

Preşedintele CJ Brăila acuza DSP, în urmă cu două luni de zile, că pune presiune pe Spitalul Judeţean de Urgenţă, ameninţând cu ridicarea autorizaţiei de funcţionare şi oprirea activităţii în spital. ‘Cei de la DSP fac fel de fel de presiuni şi ne ameninţă cu ridicarea autorizaţiei şi cu oprirea activităţii în spital. Au o problemă cu ambulatoriul pe care îl construim, ca şi când poţi să faci
ambulatoriu nelucrând la imobilul respectiv. Am mutat şi noi secţiile pe unde am putut, dar e ceva provizoriu’, a declarat Stancu.

În replică, directorul DSP Brăila susţinea că ‘DSP nu face presiuni asupra nimănui’, ci doar constată că fluxul din Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila este ‘dat peste cap’ de construirea acestui ambulatoriu, motiv pentru care spitalul a primit un termen pentru remedierea situaţiei. ‘Este adevărat că legea ne permite să închidem spitalul acum, la ce harababură este acolo, dar nu vom fi absurzi. Fluxul Spitalul Judeţean este total dat peste cap de construirea acestui ambulatoriu. În conformitate cu normele în vigoare, nu pot exista cabinete de ambulatoriu pe secţii. Nu pot exista paturi de spitalizare de zi, în aceeaşi secţie unde există paturi de spitalizare continuă’, a declarat Ciochină.

Dotarea cu mobilier specific a Ambulatoriului care se construieşte la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila are o valoare de 1,5 milioane lei, fără TVA, şi se realizează într-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3.1 – Reabilitarea/modernizarea echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. Potrivit preşedintelui CJ Brăila, acest ambulatoriu are scopul de a tria pacienţii şi de a-i trimite la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) doar pe cei care reprezintă într-adevăr cazuri de urgenţă.

‘Doresc ca ambulatoriul să rezolve 40% din cazurile care se prezintă la UPU, mai ales că este dotat cu trei săli de operaţie valide şi una de consultaţie. 13 ecografe, un Computer Tomograf 256, vârful de lance al tomografiei în momentul de faţă. Încercăm astfel ca această găselniţă, care se numeşte UPU, să devină şi în România practicabilă şi să fie utilă oamenilor. Nu ca acum, dacă ai nu ştiu ce probleme şi nu eşti mai îndrăzneţ, s-ar putea să mori pe vreun scaun pe acolo, că nu ţi-a venit rândul’, a mai spus Stancu.

CJ Brăila are în plan să introducă în cadrul Ambulatoriului un sistem de acces electronic pentru pacienţi, pentru a elimina astfel cozile de la uşile doctorilor. ‘Va fi un sistem modern, unde accesul va fi controlat din toate punctele de vedere . Pacienţii nu vor mai sta la uşa doctorului, ci atunci când li se va permite electronic să intre, va merge direct la doctor. Doctorul îl va aştepta, iar după ce îşi rezolvă probleme, va fi chemat următorul şi aşa mai departe’, a explicat preşedintele CJ Brăila. AGERPRES