valcu_premiu.jpgDr. Dumitru Vâlcu s-a situat pe primul loc în clasamentul celor cinci medici cu care judeţul Tulcea se mândreşte, clasament realizat în această toamnă de cotidianul “Adevărul” pe baza voturilor cititorilor. „Aş vrea să le mulţumesc celor care m-au votat şi care mă apreciază profesional“, spune directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

A fost primul preşedinte al comisiei electorale a Colegiului Medicilor, funcţie din care a „năşit“ primul Colegiu la Tulcea. În 1995, când era inspector, împrenă cu dr. Ene a propus Direcţiei Şcolii Sanitare înfiinţarea unor clase de asistent de farmacie. „Aceste clase au început sub semnul incertitudinii locului de muncă, iar astăzi sunt în tot judeţul. Pe vremea aceea existau farmacii numai în mediul urban, iar ministrul de atunci făcea eforturi pentru a înfiinţa un astfel de post la Crişan. Acum tot judeţul este acoperit“, îşi aminteşte dr. Dumitru Vâlcu.

Vine dintr-o familie de patru fraţi, toţi muzicieni, niciunul practicant. A făcut şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Râmnicu Vâlcea, secţia vioară, este pasionat de muzica clasică, dar şi-a îndreptat paşii spre medicină.

Dr. Dumitru Vâlcu s-a născut în Lupeni, judeţul Hunedoara, fiu de miner. Tatăl lui s-a îmbolnăvit de silicoză, o boală profesională şi trebuia să se interneze într-un centru din Căciulata. Aşa a ajuns la Călimăneşti. A plecat apoi la Bucureşti, la Facultatea de Medicină, pe care a terminat-o în 1976 cu media 10. A urmat un masterat pe managementul sistemului de sănătate (Bucureşti) şi unul pe managementul instituţiilor publice (Iaşi). Este formator în domeniul urgenţelor prespitaliceşti, iar din 2007 este doctor în medicină. În 2008 a participat cu lucrări de specialitate la Congresul Internaţional de Resuscitare, în 2009 la Congresul European de Resuscitare, iar în 2010 a urmat un curs european de resuscitare (la Sinaia).

După facultate a primit un post la Însurăţei (Brăila), după care a găsit un post la Sarichioi. Din 1984 a ajuns la Fabrica de Peşte, unde a rămas până în 1995. Timp de un an a fost inspector la Direcţia de Sănătate Publică, după care a devenit manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Fiul lui urmează tradiţia de familie şi este acum în primul an de rezidenţiat la ortopedie, iar fiica, absolventă de Limbi Străine, este manager la o firmă de IT din Bucureşti.

Mii de cazuri i-au ajuns la suflet, spune dr. Dumitru Vâlcu. „Îmi amintesc un copil de 12 ani, dintr-un accident rutier. L-am preluat de la Reanimare cu transfuzii la ambele mâini. I-am făcut verificarea şi am văzut că una dintre transfuzii nu funcţiona bine. Am fost nevoit să îl întorc în sală, pentru siguranţă. Am plecat cu el din Tulcea cu tensiunea 5 şi am ajuns cu el în Bucureşti cu tensiunea 11,5. A intrat direct în operaţie“.
Un alt caz pe care nu îl poate uita este o femeie din Deltă, din C.A. Rosetti, cu abdomen acut, sarcină extrauterină ruptă. „Dunărea era îngheţată aşa că am solicitat elicopterul. Nu prea se îndura nimeni să meargă, aşa că am luat un asistent şi am plecat. Ne-am întors la Tulcea pe întuneric, în condiţii meteo nu foarte bune. Dar femeia a fost salvată“, mai spune dr. Vâlcu.