spital jud harghita.jpgÎn curând va exista posibilitatea naşterii în apă şi naşterii asistată de tată în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, în urma reabilitării secţiei de obstetrică fiind pus la dispoziţia mamelor un spaţiu separat. Pe lângă secţia de obstetrică şi ginecologie, vor fi reabilitate în următoarele şaizeci de zile secţiile de neonatalogie, gastroenterologie, urologie, precum şi secţia de urgenţe.

La demararea lucrărilor în data de 2 noiembrie au fost prezenţi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Demeter Ferenc, managerul spitalului şi Vitos Attila, director medical. În opinia lui Borboly Csaba, după finalizarea lucrărilor de reabilitare va exista posibilitatea unei diagnostizări şi tratament mai rapid.

„Secţia de obstetrică din Miercurea-Ciuc are o reputaţie proastă din cauza condiţiilor existente, însă această situaţie se va schimba după finalizarea lucrărilor de reabilitare, aşa că am încredere în faptul că pe viitor mamele care s-au deplasat în alte oraşe vor alege secţia de obstetrică din spitalul judeţean. Reabilitarea spitalului este rezultatul strategiei consiliului judeţean, deoarece tratăm cu prioritate îmbunătăţirea serviciilor medicale oferite de instituţia din Miercurea-Ciuc şi în acest sens am încercat să găsim parteneri. Un bun partener al nostru a fost Cseke Attila, fostul ministru al sănătăţii din partea UDMR, căruia i-am prezentat spitalul şi am reuşit să-l convingem că este necesară finanţarea acestuia. Astfel o parte din costuri este finanţată prin Ministerul Sănătăţii, iar restul sumei este alocată din bugetul judeţului”, a accentuat în cuvintele sale preşedintele consiliului judeţean.

La procedura de licitaţie au participat unsprezece firme, astfel contractul de execuţie a fost semnat la aproximativ jumătate faţă de costurile estimate de proiectant. “Reabilitarea secţiilor nu este o simplă lucrare. Procedura s-a demarat prin includerea şefilor de secţie şi al directorului medical, ca astfel, împreună cu proiectantul să fie modificată structura secţiilor, rezultând că acestea vor fi un numai mai confortabile, ci şi mai funcţionale, activitatea fiind derulată într-un mediu mai frumos, nou, într-o structură bine gândită”, a relatat Vitos Attila, directorul medical al spitalului.

Conform celor afirmate, a devenit posibilă amenajarea de spaţii necesare pentru profilul diferitelor secţii, astfel condiţiile de muncă se vor îmbunătăţi şi din punct de vedere profesional. Vor fi reamenajate saloanele, va fi scăzută numărul paturilor dintr-o cameră, vor fi amenajate băi separate, va fi reabilitată tâmplărie şi pardoseala. În urma lucrărilor de reabilitare condiţiile de muncă ale personalului vor fi schimbate în mod semnificativ, spaţiile devenind mai confortabile, fiind de asemenea rezolvată şi problema vestiarelor. Cele mai semnificative schimbări vor avea loc în secţia de obstetrică şi ginecologie, respectiv la urgenţă, în cadrul căreia se va amenaja un cabinet de stomatologie.