spit jud vaslui.jpgConducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a decis luni suspendarea temporară a intervenţiilor chirurgicale din cauza lipsei medicilor anestezişti, în urma demisiei unui medic acuzat de malpraxis. În cea mai mare unitate sanitară vasluiană se operează doar urgenţele chirurgicale majore, restul pacienţilor fiind trimişi la spitale din judeţul Iaşi.

Potrivit directorului medical al SJU Vaslui, dr. Lelia Croitoru, situaţia înregistrată în unitatea sanitară vasluiană este una „explozivă”, după ce medicul anestezist Aurel Zabolotnâi, acuzat că ar fi responsabil de decesul a doi pacienţi, în mai puţin de o săptămână, şi-a înaintat demisia.

„Secţia Anestezie Terapie Intensivă funcţionează practic, la cota de avarie, cu doar doi medici. După demisia domnului doctor, un medic anestezist a fost nevoit să stea în spital timp de 72 de ore şi ca să poată pleca acasă să se odihnească am chemat din concediu celălalt medic. Am decis suspendarea temporară a intervenţiilor chirurgicale, urmând să fie operate doar urgenţele de grad zero. Este o situaţie explozivă, suntem într-un stres permanent, medici şi pacienţi, deopotrivă. Am vorbit la Iaşi să vedem ce soluţii putem găsi pentru a aduce medici rezidenţi. Posturi au fost scoase la concurs de mai mult timp, dar nu s-a prezentat nimeni. Zona nu este una atractivă, vorbim de un judeţ foarte sărac şi de lipsa dotărilor din spital. Medicii preferă să profeseze în oraşe mari sau în străinătate”, a declarat dr. Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.

Anestezistul Aurel Zabolotnâi, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, a demisionat de la unitatea sanitară vasluiană, după ce în ultima săptămână s-au înregistrat două acuzaţii de malpraxis pe numele său, doi pacienţi decedând în urma anesteziilor administrate de acest medic. Potrivit colegilor săi, medicul se află într-o stare psihică îngrijorătoare.

„Este cel mai vechi anestezist din spital, are o carieră de 40 de ani, nu a avut niciun eveniment până acum. O carieră care se încheie tragic, din punctul meu de vedere. Aceste două cazuri l-au adus şi pe el în stare de şoc. Dată fiind situaţia în care se găsea spitalul, de a nu putea asigura linia de gardă, domnul doctor avea avizul Ministerului Sănătăţii pentru a profesa până la 70 de ani. Nu îşi reproşează decât că i s-a întâmplat a doua oară într-un timp atât de scurt. Sâmbătă a stat închis în cabinet. Ne-a îngrijorat starea lui psihică, am solicitat ajutorul psihiatrului pentru a sta de vorbă cu dumnealui”, a declarat dr. Lelia Croitoru.

Un bărbat în vârstă de 29 de ani, care urma să fie operat de hernie de disc, a intrat în stop cardio respirator în urma inducţiei anesteziei de către medicul Zabolotnâi şi a decedat ulterior la un spital din Iaşi, iar o tânără de 16 ani a murit după ce, în timpul unei operaţii de apendicită, i s-a mărit doza de anestezic de către acelaşi medic anestezist pentru a i se extirpa şi un chist descoperit de medici. Doctorul a intrat şi în atenţia poliţiştilor, care cercetează împrejurările în care au survenit cele două decese. AGERPRES