euroclinic_3D_1.jpgIn 2009, James Cameron lansa pe marile ecrane filmul Avatar, un film realizat special pentru vizualizarea 3D. Secretul consta in filmarea unui cadru din multiple unghiuri ale camerei, iar ochelarii folositi permiteau ca la nivelul fiecarui ochi sa se proiecteze o imagine usor diferita fata de cealalta, ceea ce crea senzatia de adancime.

Din cinematografie in medicina. Desi tehnologia pentru a vedea anatomia in 3D exista cu 10 ani anterior filmului Avatar, nu fusese inca rezolvata proiectarea stereoscopica a imaginii pe monitoarele din sala de operatii, astfel incat chirurgul, desi opera mai repede si mai precis, facea asta cu pretul senzatiei de greata. Industria filmului a rezolvat asta. Acum, operatiile laparoscopice se pot vedea in trei dimensiuni, chirurgul purtand ochelari speciali care creeaza senzatia de profunzime.

“Acum avem tehnologia care poate sa schimbe asta. Prin adaugarea celei de-a treia dimensiuni, laparoscopia 3D iti permite sa stii exact unde te afli. Perceptia este ca esti acolo, in interior si operezi, asa cum se intampla in chirurgia deschisa, desi lucrezi cu laparoscopul din afara corpului pacientului.” – a precizat Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, directorul medical al retelei si medic primar obstetrica-ginecologie. “In secolul XXI, chirurgia nu se poate face fara aparatura de top. Prin tehnologia inovatoare 3D, vechiul deziderat “Sa vezi bine ceea ce faci, ca sa faci bine ceea ce vezi” este adus la un nivel superior. Actul chirurgical, in ansamblul lui, devine mai precis si mai sigur.” – a completat Dr. Rubin Munteanu, Director Medical al Spitalului Euroclinic, medic primar chirurg.

“Fara indoiala, pentru Spitalului Euroclinic – un spital puternic in chirurgia minim-invaziva, linie moderna de laparoscopie 3D este o un pas inainte in excelenta chirurgicala, care, de altfel, devanseaza urmatorul pas important – chirurgia robotica.” – a concluzionat cu gandul la viitorul apropiat Prof. Univ. Dr. Bratila.

Chirurgii din Spitalul Euroclinic efectueaza interventii laparoscopice 3D folosind laparoscopul Aesculap Einstein Vision, considerat o referinta in domeniu. Medicii apreciaza imaginile remarcabile percepute in adancime, cu o iluminare uniforma a organelor, generate de componentele optice ale sistemului laparoscopic stereo 3D. Afisate pe monitorul full HD din sala de operatie, imaginile 3D sunt redate extrem de clar, vivid si in detaliu.

euroclinic_3D_2.jpg

.

In Spitalul Euroclinic, chirurgii folosesc laparoscopia 3D pentru a opera o gama larga de conditii medicale si in special, pentru a efectua operatii complexe sau care necesita o foarte buna vizibilitate:

Chirurgie generala (colecistectomie, apendicectomie, etc.)

Chirurgie bariatrica si metabolica (gastric sleeve, gastric banding, etc.)

Chirurgia colorectala (rezectii de colon, limfodisectii)

Chirurgia polului gastric superior (tratamentul chirurgical in hernia hiatala, acalazie, reflux gastro-esofagian, etc.)

Chirurgia ginecologica oncologica

Chirurgia ginecologica ablativa de tip histerectomie (histerectomia subtotala, histerectomia radicala, etc.)

Chirurgia ginecologica (miomectomie, adenoliza, tratamentul chirurgical al endometriozei, etc.)

Chirurgia reconstructiva a pelvisului

Uroginecologia

“Fara indoiala, pentru Spitalului Euroclinic – un spital puternic in chirurgia minim-invaziva, linie moderna de laparoscopie 3D este o un pas inainte in excelenta chirurgicala, care, de altfel, devanseaza urmatorul pas important – chirurgia robotica”, a concluzionat cu gandul la viitorul apropiat Prof. Univ. Dr. Bratila.