Chirurgia oculoplastică este un segment deficitar în România în timp ce în străinătate acest tip de chirurgie este foarte dezvoltat, a declarat, marţi, dr. Speranţa Schmitzer, şeful Clinicii Oftalmestet.

Potrivit acesteia, chirurgia oculoplastică este o supraspecializare care îi permite medicului oftalmolog să efectueze operaţii de reabilitare funcţională şi estetică în jurul globului ocular cum ar fi: tulburări de statică palpebrală, inegalităţi ale fantei palpebrale, extirparea afecţiunilor tumorale benigne sau maligne care ridică probleme de reconstrucţie post-excizie şi, nu în ultimul rând, operaţii de reconstrucţie în urma unor traumatisme.

Ea a adăugat că tot de chirurgia oculoplastică ţin şi afecţiunile căilor lacrimale, dar şi operaţiile de estetică palpebrală care implică de cele mai multe ori extirparea de ţesut suplimentar, pleoapele având atât rolul de protecţie a globului ocular, cât şi rol estetic în fizionomia feţei. Dacă intervenţiile nu sunt realizate la timp şi corect, aceasta implică pentru pacient disconfort estetic şi funcţional. Necunoaşterea anumitor afecţiuni ale pleoapelor, care necesită tratamente specifice, duce uneori la complicaţii foarte grave.

Dr. Speranţa Schmitzer a explicat că există tumori care aparent par inflamaţii care sunt greşit tratate ca o boală conjunctivală de exemplu, şi care nediagnosticate la timp au consecinţe extrem de grave. „Pacienţii sunt trimişi la dermatologi ori la chirurgi plasticieni care însă au o prea puţină legătură cu oftalmologia, structurile pleoapei şi orbitei fiind cu totul speciale şi mult diferite faţă de restul organismului uman. Din cauza lipsei de educaţie medicală şi, de multe ori, a îndrumării greşite, pacienţii nu ştiu cui să se adreseze şi nu ştiu nici că se pot efectua astfel de intervenţii. Tocmai de aceea ne-am hotărât să începem o campanie de comunicare şi de educare asupra acestei abordări pentru a se evita agravarea diverselor cazuri. Am întâlnit oameni mutilaţi din cauză că au ajuns în prima fază în unităţi medicale care nu aveau această specializare”, a declarat dr. Speranţa Schmitzer.

Între intervenţiile efectuate în această clinică, pe primul loc se află cataractele – 46%, pe locul doi formaţiunile tumorale – 15,5%, iar pe locul trei ptozele palpebrale – 7%, a mai subliniat şeful Clinicii Oftalmestet. Ea a adăugat că acet tip de chirurgie implică multă pasiune şi dăruire, rezultatele apărând mai târziu decât la operaţia de cataractă, intervenţiile fiind mai laborioase şi de multe ori necesitând şi o a doua şi chiar a treia reintervenţie. Medicul a mai subliniat că un lucru important îl are discuţia cu pacientul şi consilierea sa psihologică. AGERPRES