Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara şi Clubul Rotary Timişoara au semnat un protocol de colaborare care să permită adunarea de fonduri necesare pregătirii, în străinătate, a personalului medical de specialitate al IBCV, astfel încât atât calitatea operaţiilor, dar şi numărul de operaţii pe cord la copiii cu malformaţii cardiace că crească semnificativ, începând de anul viitor.

Managerul IBCV din Timişoara, prof. dr. Constantin Tudor Luca, a declarat că acest parteneriat cu Clubul Rotary Timişoara este foarte important, întrucât ajută la dezvoltarea resursei umane, care este cea mai dificilă.

„Pe lângă dotarea unui spital cu aparatura şi echipamentele la standardele europene, resursa umană rămâne cea mai dificil de dezvoltat. În România sunt foarte puţini chirurgi care pot aplica această nouă profesie, de chirurg pediatru cardiovascular. De aceea, orice formare suplimentară este binevenită, pentru că ne asigură pe viitor o calitate mai bună a serviciilor medicale. Am vrea să trimitem toţi medicii din chirurgia cardiovasculară pediatrică din clinica noastră, precum şi personalul medical mediu. Nu ne propunem cifre, ci calitate profesională, permanent. Medici sunt pregătiţi la centrele din ţară (Bucureşti, Târgu Mureş şi Clinica San Donato Milano)”, a afirmat prof. dr. Constantin Tudor Luca.

Compartimentul s-a înfiinţat la sfârşitul lunii aprilie 2022 şi până acum au fost efectuate 80 de proceduri, toate cu succes, fără decese, în timp ce la nivel naţional s-au efectuat 200 de astfel de intervenţii.

„Toate cele 80 de intervenţii au fost un succes. Sunt şi cazuri inoperabile. Noi operăm oameni, iar omul are şi inimă şi ficat şi creier. Intervenţia cardiacă poate avea loc, dar poate avea contraindicaţii în altă parte; poate avea ciroză hepatică în stadiu avansat, un neoplasm avansat. Pot exista şi rezerve cardiace, cordul este foarte obosit, au probleme vechi, nu au mers la medic la timp. Depinde foarte mult de momentul în care ajunge la noi, să nu fie prea tardiv. Progresele sunt foarte mari, facem cazuri pe care în urmă cu 10 ani eram foarte rezervaţi dacă să le operăm, iar azi au devenit rutină”, spune chirurgul Horea Feier, specializat în chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Specialistul subliniază că în zona pediatrică vorbim despre un întreg sistem sanitar românesc, care începe cu diagnosticul malformaţiei. În ţările avansate, diagnosticul privind marformaţiile se pune încă din perioada intrauterină, putându-se interveni chiar de atunci şi pregătind astfel nou-născutul să poată fi operat de îndată ce se naşte.

„Noi avem cazuri în care tânărul este diagnosticat abia la vârsta de 16-18 ani cu malformaţii, iar la noi ajung cazuri cu evoluţie îndelungată. Uneori este prea târziu, pentru că degeaba operăm noi partea cardiacă, dacă plămânii pacientului care nu s-a prezentat la timp la medic au leziuni ireversibile. În astfel de situaţii este necesar transplantul de cord şi de pulmon. Astfel de cazuri sunt şi în zona pediatrică. Sunt şi malformaţii care necesită mai multe intervenţii de-a lungul vieţii. Cele mai frecvente malformaţii sunt defectele de sept interventricular (30%), dar este uşor de operat, dacă este depistat la timp. Dacă nu se intervine la timp, pot apărea suprainfecţii, endocardite, iar soluţia rămâne doar transplantul cardiac”, punctează chirurgul Horea Feier.

Peste 90% din cazurile pediatrice internate la IBCV Timişoara rămân aici pentru intervenţii şi tratament.

„Parteneriatul de colaborare dintre Clubul Rotary Timişoara şi Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara prevede susţinerea pe termen lung, din partea Clubului Rotary Timişoara a activităţilor Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, astfel încât activitatea chirurgicală şi intervenţională să evolueze în sensul efectuării de operaţii cardiace la copii cu malformaţii cardiace atât urgente cât şi operaţii cu un grad de dificultate mai mare”, a declarat preşedintele Clubului Rotary Timişoara, Daniel Marcu.

În mod concret, Clubul Rotay Timişoara va susţine în primul rând formarea profesională a medicilor specialişti şi a personalului mediu în ţări din EU precum Germania, Italia, Ungaria, Austria, dar şi creşterea numărului de intervenţii la copii, punând accent deosebit pe calitatea intervenţiilor chirurgicale.

Primul eveniment caritabil de adunare de fonduri va fi premiera absolută a operetei „Grusst mein Banat” („Salută Banatul meu”) organizată în data de 28 octombrie, de către Clubul Rotary Timişoara, în Sala Mare a Teatrului Naţional Timişoara. AGERPRES/