Drepturile pacienţilor din România sunt încălcate flagrant iar tratamentele bolnavilor cronic sunt întrerupte în mod repetat din diverse motive, a declarat duminică, la Poiana Braşov, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimia.
„Nemulţumirile noastre sunt cumulate în ani de zile şi astăzi, de Ziua Europeană a Drepturilor Pacienţilor, când drepturile noastre sunt încălcate în mod repetat, nu există decât un motiv de tristeţe pentru noi. Măsurile restrictive luate de Ministerul Sănătăţii ne taie accesibilitatea la tratamente, practic, la viaţă, măsuri printre care şi reintroducerea tratamentelor pe circuit închis, sistemul de coplată, cu care suntem de acord, dar în alte condiţii (…). De asemenea, acea măsură poliţienească de a verifica bolnavii la domiciliu atunci când se află în concediu medical ne ştirbeşte demnitatea şi vom acţiona în mod radical, făcând un apel la preşedintele României ca ultimă încercare de dialog iar dacă problemele nu se vor rezolva, vom apela la toate forurile europene, pentru ajutor” – a afirmat Cezar Irimia.
În România, există în prezent peste 3 milioane de bolnavi cronic, dar, neexistând registre naţionale pe patologii, este posibil ca numărul acestora să fie mai mare. Aproape toate categoriile de pacienţi cu boli cronice se confruntă cu probleme serioase din cauza tratamentului. Potrivit directorului executiv al Uniunii Naţionale a organizaţiilor persoanelor afectate de HIV-SIDA, Iulian Petre, în acest moment, 1.000 de pacienţi seropozitivi din 15 judeţe au întrerupt terapia de mai bine de două săptămâni, din cauza lipsei medicamentelor, lucru care are efecte serioase asupra sănătăţii lor. Nici pacienţii cu scleroză multiplă nu au în acest moment tratament.
Centrele de tratament care se află la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara nu au tratament acum pentru pacienţi, lucru care s-a întâmplat şi anul trecut de foarte multe ori, a arătat Petre.
„Odată cu întreruperea tratamentului intră în puseu şi apar dizabilităţile. Oamenii sunt disperaţi, pentru că nu au 1.000 de euro pe lună pentru a-şi putea procura tratamentul” – a spus Claudia Torje, de la Societatea de scleroză multiplă. Probleme au şi bolnavii de cancer, la 400.000 de pacienţi existând numai 230 de medici. Cea mai grea situaţie este în judeţul Braşov, unde, la 8.000 de pacienţi care se prezintă în ambulatoriul de zi, este doar un medic, a precizat Cezar Irimia.
De asemenea, bolnavii de talasemie majoră, pacienţii cu afecţiuni hepatice, bolnavii hemofilici – din rândul cărora 10 tineri au murit în 2009 din cauza lipsei tratamentului – au probleme. Tratamentul pe un an pentru bolnavii hemofilici este echivalent cu construirea unui kilometru de autostradă în România, a subliniat Irimia. Reprezentanţii COPAC, din care fac parte 12 federaţii şi asociaţii, susţin că au făcut nenumărate demersuri până acum la Preşedinţie, la Guvern, Ministerul Sănătăţii, dar au fost primiţi doar la Ministerul Sănătăţii iar reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate îi sfidează pur şi simplu, luând hotărâri în numele pacienţilor, fără se se consulte cu liderii COPAC.
Juristul Dan Cimpoieru, de la Baroul Bucureşti, a declarat că va încerca să ajute pacienţii, prin intermediul COPAC, promovând acţiuni în instanţă pentru fiecare caz în parte atunci când sunt încălcate drepturile pacienţilor iar Ministerul Sănătăţii şi spitalele nu respectă legislaţia. De asemenea, COPAC va începe o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Legii drepturilor pacienţilor 46/2003 şi a Legii 95 /2006. Adunarea generală a COPAC, desfăşurată la Poiana Braşov în zilele de 16 şi 17 aprilie, l-a reales în funcţia de preşedinte pe Cezar Irimia. A mai fost ales Colegiul Director, compus din cinci membri, pentru o perioadă de doi ani.
De asemenea, au mai fost primite în COPAC Asociaţia persoanelor cu talasemie majoră, Asociaţia Naţională de Parkinson, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Musculo-Scheletice şi Fundaţia Baylor Marea Neagră, cu statut de membru asociat. AGERPRES