irimia_cezar1Președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, a anunțat că intenționează să acționeze în judecată Ministerul Sănătății pentru lipsurile din sistem, adăugând că noua metodologie de calcul al prețurilor va determina dispariția mai multor medicamente de pe piață. „Situația este destul de gravă în acest moment. Este o situație fără precedent și îmi asum ce spun. Asemenea senzație am avut-o în anul 2005, când a mai fost o criză, dar nu asemenea dimensiune și de aceea ne-am hotărât să luăm atitudine. Atitudinea noastră constă în a trage un semnal de alarmă că vor dispărea în continuare medicamente din România”.

“Oricum, noi, APCR, vom acționa în justiție statul român, așa cum am făcut-o și până acum, și nu o vom mai face punctual pe pacient, o vom face împotriva Ministerului Sănătății și celor responsabili de ceea ce se întâmplă în sistem: lipsa accesului la investigații și tratament, lipsa accesului la noile medicamente date de ei prin HG. Deci, suntem într-o situație critică și, eu zic, fără precedent. Trebuie să facem ceva, pentru că noua metodologie de calcul a prețurilor este o metodologie care va determina dispariția mai multor medicamente de pe piață”, a spus Cezar Irimia într-o conferință de presă care a avut loc la sediul APCR.

El a precizat că trimis și o scrisoare deschisă, intitulată „Ajutați-ne să prindem Crăciunul!”, către Guvern, Ministerul Sănătății, Parlament, Avocatul Poporului și CNAS, în care arată că „Ministerul Sănătății continuă să păstreze tăcerea cu privire la termenul la care intenționează să publice protocoalele terapeutice în baza cărora pot fi prescrise cele 21 de medicamente incluse prin HG, în data de 27 iulie 2016, pe lista de compensate”.

„Poate că este momentul ca măcar o parte din promisiuni să fie respectate! Începeți cu publicarea protocoalelor terapeutice! Bolnavii ar aștepta dacă ar mai avea timp, dar din păcate timpul nu este de partea lor. Pentru o parte dintre ei, și Crăciunul pare un termen incert de atins. (…) Ajutați-ne să ne primim medicamentele, ajutați-ne să beneficiem de asistența medicală de nivel European! Este dreptul nostru!”, a mai spus Cezar Irimia în scrisoarea deschisă.

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, a precizat că, din informațiile furnizate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, rezultă că în perioada 1 ianuarie 2015 – 29 februarie 2016 au fost înregistrate 1.175 de notificări de necomercializare din partea deținătorilor de autorizație de punere pe piață, motivele invocate fiind în principal de natură comercială (1.085).

„În cazul a 274 de astfel de notificări, corespunzătoare unui număr de 159 de denumiri comune internaționale (DCI), aceste medicamente reprezintă singura alternativă autorizată pentru respectiva denumire comună internațională; aceste medicamente se adresează în principal domeniilor neurologic, oncologic, infecțioaselor, cardiovascular”, a spus Rozalina Lăpădatu.

Potrivit ei, cu toate că în nota de fundamentare sunt prezentate clar efectele reducerilor de prețuri din anii anteriori, Ministerul Sănătății „continuă aceeași politică dezastruoasă de reducere a prețurilor medicamentelor”, acest lucru ducând la retragerea și mai multor medicamente din România, fapt care are „efecte foarte grave asupra pacienților cronici, care nu vor mai avea acces la medicamente”. AGERPRES